Spring naar de content

Heren van de thee

De bundeling van de beste toespraken en lezingen van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen bleek opvallend genoeg een initiatief van Elsevier-hoofredacteur Arendo Joustra. Opvallend, omdat dat weekblad Cohen altijd kritisch de maat neemt. Joustra en de zijnen zien liever dat aspirant-vaderlanders vooraf aan de slagboom worden geselecteerd op geschiktheid, in plaats van achteraf, zoals nu gebeurt. Elsevier is daarbij te keurig om Binden te kwalificeren als ‘Het Volkomen Theeboek’ of de ‘De Grote Pickwick-illusie’. Dat denken ze daar slechts in stilte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Presentaties in het Best Geklede Uitgeefhuis van Mai Spijkers en Job Lisman scheppen zo hun verplichtingen. Merk op dat de Elsevier-baas als enige zijn jasje dicht heeft. Joustra’s mouwen zijn perfect op lengte, waar de burgemeester een modelletje alla Turca draagt – een politiek statement, zo lijkt het. Cohen kan daar een onarbeideristische das van Hermès (€130) tegenover stellen, maar de onderkant zwiert ruim onder de voorgeschreven hoogte. De burgervader wordt slechts gered door de aanwezigheid van Bas Heijne, die lijkt te hebben geshopt bij het Leger des Heils.

Gastheer Spijkers heeft met zijn Rode Bibliotheek inmiddels een compleet cohort sociaal-democraten aan zich gebonden: onder meer Wouter Bos, Rob Oudkerk en Lodewijk Asscher gingen Cohen voor. Heijne, allergisch voor ieder volks sentiment, was de aangewezen man voor een inleidend interview in de bundel.

En uiteraard was het puikje van de Amsterdamse elite erbij, zoals ex-HP-hoofdredacteur en voormalig VPRO-baas Arend Jan Heerma van Voss. Naast hem echtgenote Christien Brinkgreve, die enige tijd de speciaal voor dames ontworpen leerstoel Vrouwenstudies in Nijmegen warm hield, waarvoor zoals bekend alleen kandidaten met twee X-chromosomen worden aangenomen. Inmiddels is zij hoogleraar sociologie in Utrecht – een echte faculteit, zeg je dan.

Nog meer professoren op foto vier met Marita Mathijsen, hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Rechts haar geliefde, de historicus Floris Cohen, tevens broer van de burgemeester. Beide Cohens zijn daarmee Bert Bakker-auteurs; Floris schreef een boek over bètawetenschappen.

En de top van de ordehandhaving hield een oogje in het zeil. Op foto vijf Martin Sitalsing, de korpssouschef van Friesland, met naast hem Bernard Welten, korpschef van Amsterdam Amstelland. Sitalsing is zeer onlangs benoemd tot korpschef van Twente, en de geboren Surinamer wordt daarmee de eerste allochtone politiebaas van Nederland.


Journalist Leonard Ornstein is de geautoriseerde biograaf van Pim Fortuyn en daarmee wellicht het enige twijfelachtige element in deze verder correcte arena. Maar ook zijn geloofsbrieven zijn smetteloos: hij werkte eerder bij zowel VN als Buitenhof.

tekst en foto’s Jan Zandbergen

Onderwerpen