Spring naar de content

Het gelijk van Pauw

Duidelijker had Jeroen Pauw het niet kunnen zeggen: “Weg met al die publieke omroepen! Maak gewoon drie zenders met elk een eigen profiel en een eigen pand, en plaats daarachter één centrale backoffice.” Pauw heeft groot gelijk, stelt Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Pauw deed zijn uitspraken in het vorige nummer van HP/De Tijd. “Er wordt nog steeds afschuwelijk veel geld verspild,” foeterde hij. “Ook Wakker Nederland en PowNed krijgen straks naar ik vrees een eigen gebouw met een eigen koffiejuffrouw en een eigen hoofd personeelszaken. Er komt een moment dat de politiek ingrijpt, en dat moment is niet ver meer weg.”

Dat klink veelbelovend! Derhalve bellen we ‘de politiek’ – in casu PvdA-fractiespecialist media Martijn van Dam. Hij constateert dat wat Pauw voorstelt, een idee is dat hij zelf in 2005 al eens heeft gelanceerd. Maar helaas, het CDA, als verzuilingspartij bij uitstek dol op haar ‘eigen’ KRO en NCRV, wilde er niet aan.

Wel werd ervoor gekozen om de afzonderlijke omroepen minder, en de raad van bestuur van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) méér macht te geven. Van Dam: “Laten we nu eerst maar eens een tijdje kijken of dat werkt. Van de situatie in onderwijsland hebben we geleerd dat je niet om de haverklap het hele sys-teem overhoop moet halen.”

PowNed en Wakker Nederland moeten aantonen of het huidige omroepbestel, waarin je met voldoende leden aspirant-omroep kunt worden, nog steeds voldoet, meent de volksvertegenwoordiger. “Als blijkt dat je alleen met een geoliede marketingmachine, in deze gevallen die van het Telegraaf-concern, het omroepbestel binnen komt, is dat bestel de facto failliet.”

Pauw zei in het interview ook dat het elf jaar lang door hem gepresenteerde RTL Nieuws nog altijd beter is dan het NOS Journaal. “De lijnen zijn er veel korter en ze maken gewoon meer nieuws.” Hij vergeleek het NOS Journaal met PSV. “Dan worden ze misschien wel landskampioen, maar het is het toch allemaal net niet.”


Dat laat NOS Journaal-baas Hans Laroes zich natuurlijk niet zeggen. “Gegeven ons bereik op alle media zijn wij elk jaar landskampioen en dat kan PSV niet zeggen,” mailt hij vanuit een vergaderstoel te Genève. “En dat RTL meer nieuws maakt, is feitelijk onjuist. Wij maken er alleen wat minder geluid omheen.”

Onderwerpen