Spring naar de content

Onderzoek(en)

Opmerkelijke move van Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) afgelopen week. Zij heeft nu officieel een onderzoek gelast naar de gelekte Prinsjesdagstukken. Opmerkelijk omdat GeenStijl al aantoonde dat de Miljoenennota van Verbeets eigen partij kwam: de PvdA. Paul Tang (ook PvdA) bekende de Macro Economische Verkenning aan RTL Nieuws gelekt te hebben en werd daarom een maand naar het strafbankje verbannen. Het geheel kan nog een pijnlijk verhaal worden; voorafgaand aan Prinsjesdag zijn er op menig ministerie verschillende versies in omloop. En het zou pijnlijk zijn als blijkt dat een ambtenaar van het ministerie van Financiën het document zou lekken. Van de zijde van de pers heeft Verbeet in ieder geval weinig te verwachten. Wie RTL-icoon Frits Wester naar zijn bronnen vraagt, krijgt altijd het standaardantwoord: “Dat ben ik vergeten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Serieuzer is het onderzoek dat premier Jan Peter Balkenende heeft gelast naar de gelekte notulen uit de ministerraad en waaruit blijkt dat Wouter Bos zich zorgen maakt over de ontpoldering van de Hedwigepolder. De Rijksrecherche bemoeit zich nu met de zaak. Lekken uit de ministerraad is een politieke doodzonde en komt nauwelijks voor in Den Haag. Plus: het kan een minister een gevangenisstraf opleveren van maximaal zes jaar.

‘Schaart u zich achter de tweet van uw minister van Buitenlandse Zaken?’

Vraag aan minister-president Balkenende afgelopen vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie, over de tweet waarin Maxime Verhagen toch weer zegt, na het debat over Uruzgan, dat ‘nadenken’ mogelijk moet blijven als de ‘omstandigheden veranderen.’

Onderwerpen