Silvain Ephimenco tart Turkije

wouter sinke 13 okt 2009 Politiek

Vergelijkingen met afschuwelijke historische gebeurtenissen komen altijd van pas om je mening wat meer gewicht te geven. Je verwijt bijvoorbeeld iemand te denken als de racistische werkgevers tijdens het apartheidsregime van Zuid-Afrika of je beeldt Guus Hiddink af als Stalin. Sylvain Ephimenco haalt vandaag de ouderwetse holocaustvergelijking weer eens van stal. Deze keer om de genocide van Turkije op de Armenen begin vorige eeuw op waarde te schatten.

De kous is nog niet af met de Armeense genocide, daar kan geen historisch vredesakkoord tegenop. Turkije moet schuld erkennen, het kan toch niet dat Duitsland heden ten dage nog steeds de genocide op de joden zou ontkennen? Dat moet Turkije ook, vindt Ephimenco.
“Om vreedzaam met elkaar te kunnen leven is het goed om de ballast uit het verleden eens en voorgoed ergens te laten staan. Maar niet eerder dan dat verantwoordelijkheden worden gedefinieerd en erkend. Ik ken genoeg nabestaanden van Armeense slachtoffers die de genocide op hun volk niet uit hun hoofd en leven kunnen zetten.
Omdat de opeenvolgende Turkse regeringen en autoriteiten tot op de dag van vandaag de waarheid geweld aan doen. Ik weet dat een vergelijking met de Holocaust absurd kan klinken. Maar hoe dieper en wranger zou het leed van slachtoffers en hun nabestaanden vandaag niet zijn als het Duitse volk en zijn bestuurders hun verantwoordelijkheden niet zouden hebben erkend. Als men zou beweren dat er geen sprake was van een genocide op Joden en dat slachtoffers bijna op een ‘natuurlijke’ manier, vooral door ziektes en honger, omkwamen? Ja, het klinkt absurd. Net zoals het (nu al betwiste) recente akkoord, in de ogen van miljoenen Armeniërs uit de diaspora.” 

Als daar maar geen bonje van komt.

Reageer op artikel:
Silvain Ephimenco tart Turkije
Sluiten