Spring naar de content

Twitter doorbreekt Britse persmuilkorf

The Guardian wordt de mond gesnoerd. De Britse krant mag van rechtswege geen verslag doen van een vraag die door een parlementslid aan de minister is gesteld. De krant mag ook niet schrijven wie daarin de vragen heeft gesteld, aan wie of waarover de vragen gingen. En ze mogen evenmin vertellen waarom ze het niet mogen zeggen. Dat is persvrijheid anno 2009 aan de andere kant van het Kanaal. Alles blijft onder de pet. Oh nee, toch niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zullen we er dan nooit achter komen wie of wat voor deze persmuilkorf heeft gezorgd? Toch wel, want dankzij de nieuwerwetse zegeningen internet en Twitter blijft er tegenwoordig maar weinig in de doofpot. The Guardian mag nu ineens wel over het onderwerp schrijven, dankzij de microblogdienst.

Maar wie zat er nu achter deze draconische maatregel? Waren het de iets te ruimhartig declarerende Britse parlementariërs? Nee, het was Trafigura. Dat Amsterdamse bedrijf van die Probo Koala, dat schip dat zijn giftige lading in Ivoorkust dumpte, waarna vijftien mensen om het leven kwamen en velen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. U weet wel dat bedrijf dat wel vaker journalisten via rechterlijke wegen de mond probeert te snoeren.

Onderwerpen