Spring naar de content

Big Brussel is watching you

George Orwell was iets te vroeg toen hij in 1948 waarschuwde voor Big Brother, maar nu krijgt hij dan toch definitief gelijk. Brussel werkt officiëel aan een systeem dat zijn burgers permanent gaat controleren op verdacht gedrag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het gaat om project INDECT, een afkorting die staat voor ‘Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment’.

Wie de INDECT-site bezoekt denkt eerst even dat hij in een slechte parodie op Minority Report of Under Suspicion is beland, maar het is allemaal bloedserieus: de Europese Unie wil een systeem gaan bouwen dat al het electronisch verkeer van alle Europeanen in de gaten gaat houden. De bedoeling is om preventief verdacht gedrag op te sporen: dus mensen oppakken voor ze iets gedaan hebben. Verwante projecten doen onderzoek naar slimme camera’s die verdacht gedrag op straat moeten gaan herkennen.  

Dit systeem heet Adabts, oftwel Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces. Een naam die duidelijk maakt dat Brussel niet eens meer een poging doet om het Orwelliaanse karakter ervan te verbergen.

De Britse Telegraph veroorzaakte eind vorige maand aan de andere kant van de Noordzee een flinke rel door deze projecten aan de obscuriteit te ontrukken, maar de Nederlandse kranten zijn nog niet helemaal wakker. Alleen een paar alerte websites hebben er hier aandacht aan besteed.

Van de politieke partijen maakt vooralsnog alleen de PPV zich druk over de Orwelliaanse plannen van Brussel.

Voor wie geen zin heeft om zich door pagina’s met Brussels jargon heen te worstelen, staat er sinds kort een filmpje op YouTube dat demonstreert wat de makers van Indect voor ogen hebben.

Waarschuwing: dit is zonder meer het lulligste propagandafilmpje dat ooit met belastinggeld is vervaardigd. Als het niet zo ontzettend treurig was, zou het om te lachen zijn.

<object width=”410″ height=”340″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/dl5g93m-SbA&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/dl5g93m-SbA&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”340″></embed></object>

Onderwerpen