Spring naar de content

Hans Wiegel

VVD-erelid Hans Wiegel (68) staat elke dag om zes uur op, neemt de kranten door en voorziet de wereld van gevraagd en ongevraagd commentaar. Een gesprek over het kabinet, de kiezers van Geert Wilders en hufterigheid in de Tweede Kamer. ‘Relativeringsvermogen is tegenwoordig ver te zoeken.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoe lang geeft u het kabinet nog?
“Daar kun je nooit wat van zeggen. Gelet op de peilingen hebben de regeringspartijen geen enkel belang bij verkiezingen.”

Wat is het alternatief? Premier Wilders?
“Dat zal nooit gebeuren. In Nederland regeren die partijen die het ’t minst met elkaar oneens zijn; coalities worden altijd links of rechts van het midden gevormd. Het is niet uitgesloten dat de PVV gaat meeregeren.”

Minister Wilders. Dan staan we er mooi op.

“O, maar Wilders is een heel intelligente man. Ik heb hem meegemaakt toen hij pas in de politiek zat. Een pientere kerel, aimabel, prettig in de omgang.”

Een leuke, geradicaliseerde vent.

“Hij is nu verkrampter inderdaad. Maar het is knap dat hij zo veel mensen achter zich heeft gekregen. Veel gewone mensen uit gewone buurten die vroeger op de PvdA stemden, stemmen nu op hem.”

De arbeider is rechts geworden.
“Ach, toen de Damslapers lang geleden werden verjaagd door mariniers, waren er genoeg linkse Amsterdammers die dat fantastisch vonden. Traditioneel is links van de hogere lonen en lagere prijzen, maar op het gebied van orde en gezag is men vaak een stuk behoudender.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.