Spring naar de content

Martin Koolhoven is dolblij, maar ergert zich nog steeds

Niet geheel onverwacht heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de Nederlandse inzending voor een Oscar geweigerd. Volgens de Academy voldoet The Silent Army – een bewerking van Wit Licht – niet aan de reglementen. Iets dat vier verontruste producenten begin september al aankaartten bij Holland Film. In een persbericht laat die belangenorganisatie voor de Nederlandse filmwereld in het buitenland vandaag weten dat Oorlogswinter nu de Nederlandse inzending voor beste niet-Engelstalige film wordt. Wij bellen met Martin Koolhoven, regisseur van die rolprent. Hij is blij verrast, maar baalt van het persbericht, dat de commotie rondom de terugtrekking van The Silent Army nog eens aanhaalt. “Holland Film suggereert dat ik als soort van klokkenluider de schuldige ben.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Gefeliciteerd, is de champagne al ontkurkt?
“Haha, dat nog niet. Ik heb wel al een fles gehaald, maar nog niet de kans gehad deze te ontkurken.”

Toch nog een verrassing?
“Dat de Academy The Silent Army zou weigeren, daar was ik van overtuigd. Dat Oorlogswinter nu ingestuurd wordt, vind ik wel verrassend. Holland Film had in eerste instantie namelijk aangegeven geen reservefilm in te willen sturen. Daar zijn ze blijkbaar van teruggekomen. De inzending van Oorlogswinter komt op een goede manier koud op mijn dak.”

Hoe ben je op de hoogte gesteld?
Ik werd gebeld door filmjournalist Ab Zagt van het Algemeen Dagblad. Hij vertelde dat hij een persbericht van Holland Film had, waarin het vermeld werd. Kort daarna belde Claudia (Landsberger, directeur Holland Film, red.) naar Els Vandevorst, de producent van Oorlogswinter waar ik toevallig was om het nieuws te vertellen. Maar toen wist ik het dus al van Ab Zagt.”

Dus Holland Film verstuurt eerst een persbericht en brengt daarna pas jullie op de hoogte. Vreemde gang van zaken als je het mij vraagt.
Dat is het ook wel een beetje. Heb je het persbericht ook gelezen? Er staan twee dingen in die mij verbazen. Allereerst dat door alle commotie The Silent Army met een vergrootglas is bekeken. Daarmee suggereert Holland Film dat jij als journalist en ik als soort van klokkenluider de schuldigen zijn. Terwijl iedereen kon lezen dat The Silent Army niet aan de regels voldoet. Behalve blijkbaar bij Holland Film. Ook opvallend in het persbericht vind ik de opmerking dat Holland Film gaat bekijken hoe de regels aangepast kunnen worden. Zodat dit in de toekomst voorkomen kan worden.”

Je zou haast zeggen dat dit exemplarisch is voor het amateurisme bij Holland Film.
Dat zijn jouw woorden, haha. Maar zoals ik al eerder heb aangegeven kan het geen kwaad de organisatie eens door te lichten. Het is natuurlijk ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. Al lijkt het mij goed wanneer iemand van buiten dat doet.”

Maakt Oorlogswinter kans op een Oscar?
“Ik heb een aantal concurrerende films gezien en die zijn wel heel erg goed. Aan de andere kant krijgen we ook vanuit het buitenland veel positieve reacties en kopen veel landen de film aan. Dus volgens mij hebben we wel een kleine kans, al ben ik met een nominatie al dik tevreden.”

De trailer van Oorlogswinter:
<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/q0-RtkeDLhE&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/q0-RtkeDLhE&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>