Spring naar de content

Ab Osterhaus doet aan belangenverstrengeling

Fleur Agema, Tweede Kamerlid PVV: “Osterhaus is voorzitter van de ESWI, die wordt gefinancierd door tien grote farmaceutische bedrijven, waaronder GlaxoSmithKline en Novartis. De Gezondheidsraad plaatste Osterhaus op afstand als niet-stemhebbend lid. Dit bevestigt de schijn van belangenverstrengeling. Is dat afdoende? Nee, want voor welk deel van het advies van de Gezondheidsraad Osterhaus verantwoordelijk is, is niet meer te ontrafelen. Mede naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad heeft minister Klink 34 miljoen vaccins gekocht bij: GlaxoSmithKline en Novartis.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP: “Ik pas de stelling aan: Osterhaus wordt gedwongen zijn belangen te verstrengelen. Dat ligt aan het systeem waarin universiteiten de opdracht hebben gekregen minder gebruik te maken van overheidsgeld en hun kennis in de markt te zetten. Tegen Osterhaus’ wil in – hij is daar heel ongelukkig mee. Komt nog bij dat hij geen aandelen heeft in bedrijven die vaccins leveren. De politiek laat nu krokodillentranen. Dit soort misverstanden is een regelrecht gevolg van de neoliberale koers van de afgelopen kabinetten.”

Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid D66: “Kamerleden doen geen zaken met een viroloog als Ab Osterhaus, maar met de minister. En mijn vraag aan de minister is: wat vindt hij van het beeld dat is ontstaan van de Nederlandse gezondheidszorg? Terecht of niet, te vaak hoor en lees ik dat hier sprake is van belangenverstrengeling. D66 wil dat zo helder mogelijk is welke belangen adviseurs of controleurs hebben. Mijn stelregel is in dit soort gevallen: de minister moet de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.”

Onderwerpen