Dreamteam van de BV Nederland

import maatschappij 16 okt 2009 Leven

Wie kunnen we nog wél geloven? HP/De Tijd stelt, à la Louis van Gaal, een op elkaar ingespeeld dreamteam op. Onze welgemeende excuses voor het torenhoge oudere-blanke-mannen-gehalte van dit team.

Internationaal opererende topman van onder meer KPN, Lucent en British Telecom. Schreef mee aan het laatste verkiezingsprogramma van de VVD. Heeft de toekomstvisie en de volharding om klinkende resultaten te boeken.

Kwaliteit: on-Nederlands snel in zijn denken en handelen.

Klus: het complete ambtenarenapparaat doorlichten en slim saneren.

Ex-minister van Economische Zaken (D66), thans topman bij AkzoNobel, daarvoor hoog in de boom bij de Boston Consulting Group. Aimabel. Consistent in zijn successen. Schreef geschiedenis door midden in een Kamerdebat weg te lopen om de verjaardag van zijn zoon mee te vieren.

Kwaliteit: als Wijers je een hand geeft, geloof je dat je net zo stevig in je schoenen staat als hij.

Klus: het kalm en evenwichtig doorvoeren van broodnodige staatshervormingen (waaronder gekozen burgemeester).

Ex-minister van VROM (VVD) en ‘meest invloedrijke duurzame Nederlander’ in ‘De Duurzame 100’ van Trouw. Heeft altijd creatief en effectief geopereerd op het snijvlak van bedrijfsleven, overheid, management en milieubeleid.

Kwaliteit: onomstreden wetenschapper en consultant, die ook nog humor heeft.

Klus: het uit de grond stampen van onze groene economie, waarbij hij vriend Cruijff wereldwijd laat uitleggen dat ‘groen aanvallen de beste verdediging is’.

Oprichter, inspirator en boegbeeld van volkspartij SP. Meester in het opsporen en benoemen van dingen die scheef zijn. Als hij spreekt, voelt de gewone man dat hij een stem heeft.

Kwaliteit: praat net zo makkelijk met de metaalbewerker als met de directeur.


Klus: vaste speechschrijver van het dreamteam: elk modewoord wordt in de kiem gesmoord.

Ex-minister van Verkeer & Waterstaat (VVD), ex-president van Nyenrode. Thans EU-commissaris Mededinging. Hing Steve Ballmer (Microsoft) aan een tamelijk hoge boom vanwege koppelverkoop Windows en Media Player. Deskundig, keihard, charmant.

Kwaliteit: dossiervreter die je om een moeilijke boodschap kunt sturen.

Klus: aanpakken van scheefgroei in de semi-publieke sector; zelfbenoemde bobo’s weer onder de Balkenende-norm krijgen (“Anders ga je maar naar het bedrijfsleven, knul!”).

Oprichter van het vermaarde architectenbureau West 8. Haalt prachtige, internationale opdrachten binnen, geeft gastcolleges op Harvard University en is hartstochtelijk pleitbezorger van een ‘niet verrommelend’ Nederland.

Kwaliteit: koppelt coherente visie op de ruimtelijke toekomst van Nederland aan actuele maatregelen om bij die toekomst uit te komen.

Klus: het, om te beginnen, buitenspel zetten van gemeenten die alleen maar wijkjes bouwen om meer geld te vangen.

Oorspronkelijk en gepassioneerd denker. Gaf definitief zijn visitekaartje af met het boek Het land van aankomst, een diepgravend, enerverend en fair onderzoek naar het fenomeen ‘integratie’. Niet serieus genomen door ‘zijn’ PvdA, en mede daarom serieus te nemen.

Kwaliteit: blijft autochtonen en allochtonen consequent en op een uitgebalanceerde manier confronteren met hun vooroordelen en misplaatste verongelijktheid.

Klus: het integratiedebat in Nederland naar rustiger vaarwater leiden.

Bekend geworden als topbaas van de (verstandige) Rabobank en, veel later, bewindvoerder bij de Wereldbank. Timmerde als strenge bovenmeester, namens het CDA, het vierde kabinet-Balkenende in elkaar. Heeft een groen hart, een berg aan internationale contacten en werkt aan zijn geest via meditatie.


Kwaliteit: denkt op wereldschaal, spreekt jongeren aan en kan met charisma een hoopgevend verhaal neerzetten.

Klus: Nederlandse banken weer op weg helpen naar de internationale top.

Ex-toptennisser. Eerste Nederlandse Wimbledon-winnaar in het herenenkelspel (1996). Thans toernooidirecteur van het ABN Amro-toernooi en oprichter van de Krajicek Foundation.

Kwaliteit: een voorbeeld voor de Nederlandse jeugd, weet alles over teleurstellingen, tegenslagen en hoe die te boven te komen.

Klus: sportminister die de breedtesport én de topsport tot bloei brengt.

Zakenvrouw van het Jaar in 1985 en 1996. Oprichtster en uiteindelijk voorzitter van de raad van bestuur van uitzendbureau Content. Koerst rustig en beheerst af op haar doel, en doet dat charmant en ontwapenend. Heeft dan ook weinig tot geen vijanden.

Kwaliteit: keiharde werker zonder sterallures of nodeloos provocerende meningen.

Klus: maakt niet uit; met haar intelligentie en glimlach komt ze altijd waar ze wezen wil.

Reageer op artikel:
Dreamteam van de BV Nederland
Sluiten