Spring naar de content

Ewout Irrgang

Ewout Irrgang (Utrecht, 1976) zit in de Tweede Kamer voor de SP. Hij is financieel woordvoerder voor de partij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Moe.

Wie zijn uw helden?

Jeffrey Sachs en Paul Krugman, economen met goede analyses van de kredietcrisis. Ze zijn betrokken, komen op voor de armen. Stephen Hawking. Hij gaat door waar Einstein ophield.

Aan wie ergert u zich?

Aan Wouter Bos. De SP heeft een voorstel door de Tweede Kamer gekregen voor inperking van de macht van aandeelhouders, maar toen ik onlangs tijdens het debat aan Bos vroeg hoe het ermee stond, speelde hij opeens verstoppertje.

Lijkt u op uw vader?

In veel opzichten niet. Hij is handig, ik heb twee linkerhanden, maar naarmate ik ouder word, zie ik dat ik dezelfde koppige onverzettelijkheid heb.

Wat is uw grootste angst?

Controle verliezen.

Wat zijn uw dagdromen?

In Rome wonen.

Bidt u weleens?

Nooit, ik ben niet religieus opgevoed.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee, ik ben nuchter en rationeel. Ik geloof in wetenschap.

Bent u aantrekkelijk?

Volgens sommigen wel, maar ik ben een beetje dik aan het worden. Wat ik wel aantrekkelijk aan mezelf vind, is dat ik een duidelijke mening heb. Met alles en iedereen meewaaien; daar erger ik me aan.

Wat is uw definitie van geluk?

Ik heb een huis gekocht in Amsterdam, met een balkonnetje op het zuiden. Als ik daar ontbijt met mijn vriendin, is dat geluk.

Waar schaamt u zich voor?

Ik heb vorig jaar met mijn gulp wijd open staan debatteren. Gelukkig was er een VVD’er zo sportief om mij daar discreet op te wijzen.

Bent u monogaam?

Ik ben nog nooit vreemdgegaan, en dat is echt waar.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?


De film La meglio giovent heb ik meerdere malen gezien, maar onlangs moest ik weer huilen toen ik hem zag.

Lijkt u op uw vrienden?

Ja; we hebben allemaal een nadrukkelijke mening en een grote mond. Bij ons is alles bespreekbaar, behalve één onderwerp: Israël. Het is te emotioneel geworden, en we hebben een tijdje geleden afgesproken het onderwerp te vermijden.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Diplomatieker zijn.

Wie is uw grootste liefde?

Suying; het was van mijn kant liefde op het eerste gezicht.

Hoe moedig bent u?

Ik had vroeger last van allerlei angsten, maar ik heb ze getrotseerd, en dat vind ik moedig.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Jan Marijnissen en Agnes Kant; ik ben hun medewerker geweest. Politiek iets op de agenda zetten heb ik van Harry van Bommel geleerd.

Wat is uw grootste ondeugd?

Pure chocolade met hazelnoten.

Wanneer was u het gelukkigst?

Toen ik net achttien was geworden en eindexamen had gedaan van de middelbare school. Die heerlijke zee van vrijheid voor me.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Een eigen mening en een rechte rug.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Dezelfde. Ik waardeer wel dat vrouwen meer bij hun gevoel staan. Mannen hebben daar veel meer moeite mee. In ieder geval deze man. Ik vind deze vragen ook niet makkelijk; erg persoonlijk allemaal.

Hoe ontspant u zich?

Door op een terras te zitten en te lezen, altijd non-fictie. Boeken over astronomie (Our Cosmic Future), economie (Bankroet, over de ondergang van Fortis) en geschiedenis (De fluisteraars, over de ervaringen van gewone Russen onder Stalin).


Wat is uw grootste mislukking?

Ik heb nooit mijn rijbewijs gehaald.

Gelooft u in God?

Nee, en dat maakt me niet bang. Ik denk dat de dood de reden is dat veel mensen geloven. Het ís ook onbevredigend dat alles in het universum en wij dus ook eindig zijn, maar dat betekent niet dat God dan maar moet bestaan.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Het bestek dat mijn opa en oma kochten toen zij in 1940 gingen samenwonen en dat ik heb gekregen na het overlijden van mijn oma twee jaar geleden.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb vorige week op volle snelheid een Japanse toeriste aangereden. Maar waarom kijken die toeristen dan ook niet uit voordat ze de straat oversteken?

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Toen ik begon in de Tweede Kamer, heb ik geregeld ruzie gehad met Laurens Jan Brinkhorst. Hij deed altijd wat arrogant, maar ik zag later dat hij dat gedrag bij alle jonge Tweede Kamer-leden had, het had iets clownesks. Nu mis ik hem soms, hij was eigenlijk de ideale tegenstander; ik heb trouwens ook een perfecte Laurens Jan Brinkhorst-imitatie in huis.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door goed na te denken voordat je een beslissing neemt is het soms te vermijden.

Wat is uw devies?

Een half vol glas is bevredigender dan u denkt.

Onderwerpen