Spring naar de content

Hamer & Jongerius

Het rommelt zo in de ‘rode hoek’ dat we misschien al door de actualiteit zijn ingehaald op het moment dat u dit leest. Toch wagen we een poging. Allereerst is er de kwestie-Mariëtte Hamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Met het reciteren van ’15 Miljoen mensen’ (een reclamespotje van een bank, mind you) sloeg de PvdA-fractievoorzitter tijdens de Algemene Beschouwingen de plank faliekant mis. De uitgelekte e-mail van Diederik Samsom was pijnlijk, maar het is nog maar de vraag of hij voldoende steun weet te vinden om een greep naar de macht te doen. Binnenhofwatchers houden ook nog rekening met een gang naar de Kamer van staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken. Het is echter nog maar de vraag of hij daar zin in heeft; Timmermans vermaakt zich prima in zijn huidige rol. Er zal hoe dan ook wat moeten gebeuren; de gemeenteraadsverkiezingen zijn nakende. Met dertien zetels in de peilingen en een aangeschoten fractievoorzitter is dat een slechte start van de campagne. De PvdA praat vrijdag in een ledenraad over de verhoging van de AOW-leeftijd. De kwestie-Hamer is vooralsnog niet geagendeerd. Leiden is ook in last voor FNV-voorvrouw Agnes Jongerius.

Haar toenaderingspoging tot Geert Wilders om de verhoging van de AOW-leeftijd te voorkomen, is in slechte aarde gevallen bij haar achterban. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema noemt de toenaderingspoging van Jongerius zelfs ‘schokkend’ – een bevestiging van Wilders’ stelling dat er een cordon sanitaire rond de PVV wordt gelegd. Jongerius heeft haar keutel inmiddels ingetrokken – de FNV gaat niet praten met Wilders. Pijnlijk, want dit was de klare taal van Jongerius in de Volkskrant: “

Het is nog niet gelukt een afspraak te maken, maar er komt absoluut een gesprek.”

Onderwerpen