Spring naar de content

Karaktermoord

Al enige tijd voert ex-drugsbaron, schrijver, programmamaker, columnist en zakenman Steve Brown een hetze tegen misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De twee hebben inmiddels meerdere confrontaties gehad waarbij De Vries klappen kreeg. Daar wordt nu een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd: Brown gaat in een vijfdelige serie ‘sexmails en foto’s’ van De Vries op zijn weblog publiceren. Volgens Brown gaat het om seksueel getinte mails van een NOS-medewerkster.

Begin 2007 werd duidelijk dat De Vries’ e-mail was gekraakt en circuleerden er passages uit zijn privé-correspondentie onder journalisten. Al gauw deden geruchten de ronde over minnaressen, onder wie de schrijfster Susan Smit.

De Vries gaf vervolgens in RTL Boulevard toe dat hij een open huwelijk heeft. “Mijn vrouw en ik zijn altijd heel eerlijk tegen elkaar, er is niets dat zij niet van mij weet en ik niet van haar.” Nu dreigt deze zaak dus een gevolg te krijgen.

De Vries in een reactie aan HP/De Tijd: “Uit de tekst op de website blijkt duidelijk dat deze e-mails op onrechtmatige wijze zijn verkregen door de persoon die ze nu verspreidt: Steve Brown. Dat is een misdrijf.” Het is nog maar de vraag of Brown zijn actie durft door te zetten.

Terecht wijst De Vries op de juris- prudentie in de zaak van Manon Thomas.

Eind 2007 verspreidde een kennis naaktfoto’s van de presentatrice. Hij werd begin dit jaar veroordeeld tot een taakstraf en een schadevergoeding. De Vries ziet een patroon in de actie die nu tegen hem wordt gevoerd. “Als je er als verslaggever voor zorgt dat tuig van de richel wordt aangepakt, dat moordenaars, verkrachters, geweldplegers en oplichters de cel in gaan, is het gevolg dat je eerst wordt bedreigd met van alles en nog wat. Als dat niet helpt, word je fysiek aangevallen en gemolesteerd. De derde fase is dat men je anderszins, liefst publiekelijk, probeert te slopen (karaktermoord). Die derde fase is nu kennelijk aangebroken.” Om daaraan toe te voegen: “In Nederland zijn er altijd wel media, zo heb ik ervaren, die dit proces willen faciliteren door erover te berichten.” Waarvan akte.

Onderwerpen