Spring naar de content

Moedig en intens

Janine Jansen. Beethoven / Britten: Violin Concertos. 4 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Janine Jansen heeft het ‘m weer geflikt: de violiste stootte Anouk van de eerste plaats van de iTunes Music Store Charts en werd daarmee de best verkopende download-artiest van Nederland. De Britse krant The Independent kroonde haar recent al tot The Queen of the Download.

De repertoirekeuze voor haar nieuwe cd Beethoven / Britten: Violin Concertos getuigt vooral van moed. De vioolconcerten van Beethoven en Britten op één album – het is een combinatie waar niet iedereen de logica van in zal zien. In het hoofd van Janine Jansen vormde dit opmerkelijke duo echter al lange tijd een perfecte combinatie. Het vioolconcert van Beethoven (1806) maakt al vijftien jaar deel uit van haar muzikale bagage, en op het vioolconcert van Benjamin Britten (1939) werd Jansen bij de eerste kennismaking stapelverliefd. Terecht: Britten schreef met dit concert een halfuur durende hartekreet die, door de intense uitvoering van Jansen met het London Sym-phony Orchestra, dwars door de ziel snijdt. Haar interpretatie van Beethovens concert is, mede dankzij Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, transparanter en minder zwaar. Jansens keuze om met twee verschillende orkesten en één dirigent (Paavo Järvi) te werken, blijkt ook een voltreffer. De tot-op-het-bot-interpretaties van de partituren door beide orkesten, tillen Jansen naar een niveau dat niet alleen bij Nederlandse downloaders, maar ook wereldwijd respect af zal dwingen.

Onderwerpen