Spring naar de content

Beste Witz ooit

Hij werd geboren in Israël, speelt bas, zit volledig onder de make-up en onlangs vierde hij zijn zestigste verjaardag. En toch kwam Sonic Boom, het negentiende studioalbum van zijn band, deze week binnen op nummer twee in de Amerikaanse hitparade. Van harte gefeliciteerd, Chaim Witz!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Liefhebbers van het glamrockgenre hoeven we niets uit te leggen: onder de artiestennaam Gene Simmons stond Chaim Witz eind 1972, samen met gitarist Stanley Harvey Eisen (alias Paul Stanley), aan de wieg van Kiss. De band specialiseerde zich in simpele hardrock, maar wist zich te onderscheiden met een zeer spectaculaire bühneshow, waarbij Simmons de rol van vuurspuwende ‘demon’ voor zijn rekening nam. In Amerika sloeg het concept in als een bom, maar in Nederland en de rest van de wereld brak Kiss pas door in 1979, met het atypische want disco-achtige I was made for lovin’ you.

In 1983 werd besloten de make-updoos op te bergen en nam de populariteit van Kiss drastisch af. In 1996 meldde de band zich echter terug in de vertrouwde uitdossing en werd de draad van de seventies weer opgepikt. Anno 2009 resten van de originele line-up nog slechts Simmons en Stanley, maar dat lijkt de fans worst te zijn. Beste bewijs: Sonic Boom, het eerste studioalbum van Kiss sinds Psycho Circus (1998), debuteerde deze week op nummer 2 in de Billboard-albumcharts, een record voor Simmons en zijn kornuiten.

Nederland is vooralsnog minder onder de indruk: Sonic Boom kwam hier binnen op nummer 13 in de Album Top 100 en zakte in de tweede week naar nummer 29. Maar… misschien helpt dít: Kiss live bij David Letterman met hun nieuwste single Modern Day Delilah. Let u vooral op de speciale liefkozing (na 4.50 minuten) die Simmons na afloop van het optreden uitdeelt aan de host. Gelukkig weten we inmiddels dat Letterman wel het een en ander gewend is…

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/fmLYLQBgrQQ&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/fmLYLQBgrQQ&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>

Onderwerpen