Spring naar de content

‘Ontwikkelingshulp stopt ontwikkeling’

De Zambiaanse econome Dambisa Moyo veroorzaakt internationaal veel ophef met haar boek ‘Doodlopende hulp’, waarin ze pleit voor de afschaffing van systematische ontwikkelingshulp. Een gesprek over Afrika, China, kapitalisme en culturele identiteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Afrika ontving de afgelopen zestig jaar bijna één biljoen dollar aan ontwikkelingshulp en is het armste continent ter wereld. Daaruit trekt u de conclusie dat ontwikkelingshulp de armoede vergroot. Hoezo?
“Afrikaanse landen die ontwikkelingshulp ontvangen doen het slechter dan Afrikaanse landen die niet afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp. Daar hebben we gewoon bewijs voor.”

Is dat geen omgekeerde redenering?
“Systematische ontwikkelingshulp ontneemt een land de verantwoordelijkheid om problemen zelf op te lossen. Een Afrikaanse regering hoeft zich niet bezig te houden met gezondheidszorg, want daar houdt een hulporganisatie zich al mee bezig. Maar zo’n hulporganisatie verlicht alleen de problemen die op dat moment spelen. De Afrikaanse gezondheidszorg wordt er niet door hervormd. Terwijl dát toch de reden is dat Afrika überhaupt ontwikkelingshulp ontvangt. Omdat het zich moet ontwikkelen! Op de korte termijn kan het lijken dat hulp nut heeft, maar op de langere termijn bestaat geen enkel bewijs dat ontwikkelingshulp groei of verandering creëert. In tegendeel: ontwikkelingshulp houdt daadwerkelijke ontwikkeling tegen.”

De laatste jaren is ontwikkelingshulp om die reden gericht op het creëren van goed bestuur.
“Dat is tijdverspilling. Echte democratie ontstaat vanzelf, op het moment dat een land een grote economische middenklasse heeft die goed bestuur kan afdwingen.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.