Spring naar de content

Peter Contant: ‘Matthijs van Nieuwkerk zegde wél af voor DWDD spin-off’

De VARA is boos en bestraft Veronica Magazine met een persban. De gelauwerde dj Giel Beelen mag niet komen opdraven voor een interviewtje omdat hoofdredacteur Peter Contant schreef dat Matthijs van Nieuwkerk last-minute afzegde voor De Zomer Draait Door. ‘Pertinent niet waar’, volgens de omroep die vervolgens met de represaillemaatregel kwam. Dat schoot weer in het verkeerde keelgat van Contant waarop hij bekendmaakte dat geen nobody maar Roek Lips, netcoördinator van Nederland 3, zijn bron was. In de Volkskrant zegt Lips dat Contant hem onjuist geciteerd heeft. En dat was een leugentje om bestwil, zegt Contant tegen HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Contant, u heeft andere dingen opgeschreven dan Lips heeft gezegd.
“Ja, ik begrijp wel dat hij dat zegt, hij moet wat natuurlijk. Hij moet weer dagelijks met partijen als de VARA om de tafel. Ik begrijp daarom wel dat hij het afzwakt.”

Bent u niet bang dat u geen VARA-hotemetoten meer in uw blad krijgt?
“Ik denk dat zij alle belang erbij hebben om bij ons in het blad staan. Uiteindelijk zal ratio gewoon zegevieren. Daarom ga ik ervan uit dat we binnenkort de gelederen met de VARA sluiten.”

U had uw vriend Roek Lips misbruikt als informant, vindt hij.
“Het gekke is dat ik hem ook heb geciteerd over Onderweg naar Morgen, waarvan hij niet zeker wist of hij daarmee wilde doorgaan. Daar hoorde ik niets over. Bij het verhaal over Van Nieuwkerk werd het klaarblijkelijk wél een probleem. Als je onder journalisten spreekt en je wilt je naam ergens niet aan verbonden hebben, zeg je dat. Maar zo is het niet gegaan.”

Is uw vriendschap met Lips nu ten einde?
“Nee, dat lijkt me niet. Hij belde me direct nadat de Volkskrant-journalist hem had geïnterviewd. Hij vroeg of hij niet had moeten weten dat ik het zou opschrijven. Maar er is nooit gezegd dat hij niet herleidbaar mocht zijn. Toen de VARA zijn verhaal ontkende vond ik het tijd worden om te schrijven dat het nieuws wel van de baas van Nederland 3 afkomt, die per slot van rekening zelf  de onderhandelingen gedaan heeft en gesprekken voert met de VARA. Het kwam niet van de toiletjuffrouw.”

Vond hij tijdens dat telefoongesprek niet dat u hem verkeerd had geciteerd?
“Nee, hij heeft niet verteld dat het verhaal onjuist is. Matthijs van Nieuwkerk zegde dus wel af.”