Spring naar de content

Eetteam

Waar buitenlandse wijndomeinen inmiddels zijn omgetoverd tot toeristische attracties met treintjes, geurbelevingskamers en ballenbakken, proberen ook sommige Nederlandse wijnwinkels van het kopen van wijn een uitje te maken. Een fluks in een vloeipapier gerold flesje voldoet nog maar zelden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Er moet rustig een keuze gemaakt kunnen worden uit een uitgebreid assortiment. Een fijne vondst moet uitvoerig worden besproken. En er dient te kunnen worden gewikt en gewogen over wat daarbij te eten. Waar nu komt een wijn- aficionado het meest aan zijn trekken? Daarover gaf op 11 oktober de ‘Wijnwinkel van het Jaar’-verkiezing uitsluitsel. Er werden 12.000 stemmen geteld, er was een vakjury en dientengevolge waren er ook prijswinnaars. Op de derde plek eindigde Joost! Wijn. Tweede werd het moderne Grapedistrict (filiaal Amstelveenseweg in Amsterdam), dat tevens beslag legde op de prijs voor beste webwinkel van het jaar. Maar de onbetwiste nummer één bleek Wijnhandel Schaapveld, waarover het juryrapport meldde: “Alles klopt bij deze winkel: mooi assortiment in alle prijsklassen, geweldige ambiance en service, toegankelijk en bereikbaar. Echt een uitje en de rit naar Zutphen waard!” Voor weekendfiles op de A1 en de N345 wordt gevreesd. HH

Joost ! Wijn, Albertus Perkstraat 3, Hilversum. Tel. 035-621088; www.joostwijn.nl.

Grapedistrict, Amstelveenseweg 182, Amsterdam. Tel. 020-3791173; www.grapedistrict.nl.

Wijnhandel Schaapveld, Pelikaanstraat 4a, Zutphen. Tel. 0575-514427; www.schaapveld.nl.

Paddestoelen zijn het vegetarische equivalent van haar- en pluimwild, al zijn het lang niet alleen vegetariërs die met een mandje en een mesje door het bos sluipen. Hoewel de culinaire paddestoelenconsumptie net als de hallucinaire zwammenliefhebberij wordt overschaduwd door verbodsbepalingen en vergiftigingsgevaar, valt er ook voor niet ter zake kundige liefhebbers genoeg te genieten. Bijvoorbeeld van paddestoelen waarin je je onmogelijk kunt vergissen, zoals de reuzenbovist, die soms als een voetbal in een weiland ligt en die zich, in plakken gesneden, als kalfsvlees laat bakken. Of de oranje zwavelzwam, die tevens onder het zelfverklarende alias chicken of the woods bekend staat. Van de alomtegenwoordige reuzenzwam kun je maandenlang plezier hebben door het gevaarte in repen te snijden en die een paar uur te drogen in een oven van zeventig graden. De onooglijke zwarte slierten die dan ontstaan geven – tot gruis geblenderd – een ongemeen krachtig paddestoel- aroma aan soepen en sauzen. RH


Ga voor een leerzame bosvideo naar www.hpdetijd.nl.

Veel van Miles Mossops wijnen mogen dan geen naam hebben, hun kwaliteit is onberispelijk. Toch is Mossop niet een van de vele Zuid-Afrikaanse contract growers, druiventelers die hun fruit leveren aan wijnproducenten die vervolgens met de eer gaan strijken. Integendeel zelfs. Mossop is zelf een van de betere wijnmakers in de Rainbow State, en dermate talentvol dat bankier Gerrit Thomas ‘GT’ Ferreira hem vroeg om topwijnen te gaan maken. In Stellenbosch had GT zichzelf in 1994 Tokara cadeau gedaan, een speeltje in Helshoogte dat louter diende als buitenplaats. Ontspannen. Braai. Uitzicht. Maar wie vrijwel alles al heeft, kan er op een gegeven moment achter komen dat een eigen wijn nog ontbreekt. En daar kwam Mossop in beeld.

Die ontdekte dat Helshoogte een hemel was voor druiven om ambitieus rood mee te produceren. Daarenboven kreeg Mossop een fikse cheque om een cutting edge winery neer te zetten. Die voorzag bovendien in een budget om als eerste wijnproducent een commerciële uitvoering van NDVI in te zetten, een soort infrarood-systeem waarmee ‘uitgelezen’ kan worden hoe de verschillende percelen er voor staan. Ook werd er grond voor witte druiven aangeschaft in de koele streken Elgin en Hemel en Aarde. En dat het in laatstgenoemde regio fris kan zijn, illustreert de naam van de wijngaard: Siberia.

Nu wensten Ferreira en Mossop hun eerste rode wijnen in 2005 nog niet als Tokara te ‘branden’. De nieuwe ster moest immers voorzichtig worden gebracht. Het sap dus maar verkopen aan een ander? Daar vonden ze de kwaliteit weer veel te goed voor. Een tijdelijk label bood oplossing: Zondernaam. Maar daar werd dermate goed op gereageerd dat die naam veranderen kapitaalvernietiging zou zijn. En vooral bankiers houden daar niet van. Aldus is nog vrij verkrijgbaar Zondernaam 2006, natuurlijke vergiste cabernet sauvignon met wat merlot en petit verdot. Slank, sappig, rokerig en spicy: €11,99. Zondernaam Chardonnay 2008 is zelfs ronduit uitstekend. Door Perswijn uitgeroepen tot beste chardonnay onder de tien euro. Drie sterren in de nieuwe Wijnalmanak.


En voor een prijs die ook al geen naam mag hebben: €8,99. HH

Zondernaam, Gall & Gall.

De Arnhemse Rijnkade is precies wat je zou verwachten: een kade aan de Rijnoever. Een aaneenschakeling van restaurants, de terrassen aan het water staan er nog, maar het is inmiddels definitief te koud om buiten te eten. De obers van een paar Turkse restaurants doen een zwakke poging om de enkele voorbijganger naar binnen te praten. Dining 56 – de naam verwijst naar het huisnummer – doet daar niet aan mee. Voor de ramen van het witgeschilderde pand staan een paar loungebanken, boven de ingang prijkt het credo van de onderneming: ‘Even iets anders…’

De eetzaal van het restaurant, dat ook in ‘events en fooddesign’ doet, is een klassieke kamer en suite met glas-in-lood-schuifdeuren. We zitten op een zilverkleurige skaibank tegenover fluwelen fauteuils naast een open haard met afstandsbediening, die af en toe door een ober wordt beroerd. Er klinkt new-age-muziek. De kaart is vervat in een ringbandboekje met veel drank en achterin een menu, dat is opgedeeld in kleine, op leisteen geserveerde gerechten (‘leitjes vol passie, heerlijk bij een drankje maar ook prima voor een vullend diner’) die alleen per tafel te bestellen zijn, en een per gang te bestellen verrassingsmenu, dat in de complete vijfgangsversie €67,50 kost.

En dan is er buiten de kaart om ook een maandmenu, dat ditmaal bestaat uit scampi’s, kalfslende en een chocoladedessert. De kosten daarvan blijven onbesproken.

Er komen olijven, amandelen en groentechips van wortel, rode biet en pastinaak naast gesneden rond Turks wit brood. We laten een verrassingsmenu starten; voorlopig alleen een voor- en een tussengerecht (€14,50 per stuk) van vlees en vis. Het wordt een stukje regenboogforel met geconfijte uitjes, wortelpuree en bloemkool tegenover carpaccio van geschroeide plakjes hert met truffelmayonaise op milde zuurkool en zoete paddestoelen op sla. Het hert is lekker, het slaatje erg zoet. We drinken Rueda (Basa, €5,50 per glas). Het tussengerecht is een fors stuk uitstekend gebakken zwijnhaas met wildjus, pompoenpuree en plakken aangenaam zure biefstukzwam. De cheffin komt opbiechten dat de mogelijkheden om te verrassen met het hoofdgerecht uitgeput raken: alleen qua vis valt er nog te kiezen, tussen regenboogforel en turbotine. Dan maar vlees; er wordt een troostrijk gerecht van tournedos van het Belgisch blauw rund gebracht met kalfsjus, boterrijke aardappelmousseline en julienne van snijbonen. Klassiek bereid; jammer dat er veel te veel zout op het vlees is gegooid.


Zonder koffie, met twee flessen water en zes glazen wijn staat de meter op 155 euro. Voor het gebodene is dat niet exorbitant, maar er wringt wel iets. De malle nadruk op ‘even iets anders’ met een onheldere, op de kaart weggestopte menustructuur moet blijkbaar het feit verhullen dat we gewoon in een restaurant zitten en dat de innovatie op het bord ruim binnen de provinciale perken blijft. Je zou je kunnen voorstellen dat het op een zomerse avond aan het water loungend allemaal anders overkomt en je je makkelijker in de ‘leitjes vol passie’ stort, maar zo naast de open haard met een ‘buiten de kaart om’-serenade, een ouder echtpaar bij het raam en een schuchtere leerling in de bediening is het ondanks – of eerder dankzij – de new-age-muziek een enigszins ongemakkelijke vertoning en dus ook niet, zoals het visitekaartje het bedrijfscredo alweer relativeert, ‘gewoon iets anders.’ RH

Dining 56, Rijnkade 56, Arnhem.

Tel. 026-4428282.

Onderwerpen