Spring naar de content

Columnist sleept Villamedia Magazine voor Raad voor de Journalistiek

UPDATE – Sinds De Journalist zijn naam heeft veranderd in Villamedia Magazine, lijkt het vakblad op oorlogspad. Liep een snaaks stukje over Revu-columnist en blogger Bert Brussen vorige maand al af met een afspraak op het politiebureau, in het huidige nummer zoekt het blad weer de aanval. Doelwit, wederom: Bert Brussen. Het Utrechtse internetfenomeen is het nu zat. Hij stapt naar de Raad voor de Journalistiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Dit is pure zwartmakerij waar ik niet op kan reageren,” fulmineert Brussen. “Het blad dat hoog van de toren blaast over normen en waarden en hoor- en wederhoor, laat iemand (Volkskrant-webredacteur Heleen van Lier, red.) zomaar over mij leeglopen en mij voor stalker uitmaken, zónder dat ik iets kan terugzeggen. Wat voor beeld hebben Villamedia Magazine-lezers nu van mij?”

Van een vuilspuiter met een hekel aan Francisco van Jole en Heleen van Lier.
“Ja, en daar kan ik dus niets op terugzeggen, want ze zeggen het op papier. Op internet mag je alles over me zeggen, dan kan ik wat terugroepen. Villamedia Magazine is het vehikel geworden waar je Bert Brussen kan zwartmaken zonder wederhoor. Dit kan zo niet langer. Ik stap naar de Raad voor de Journalistiek.”

Hoe is de ruzie met Van Lier begonnen?
“Lang geleden, toen ik nog bij GeenStijl werkte, heb ik een stukje geschreven over haar heleentjepeentje-weblog, waar ze nogal wat aparte foto’s op had staan. Sindsdien gaat het over en weer.”

Van Lier vindt ondertussen dat het allemaal wel meevalt. Ze twitterde vanmiddag: “Och, ik was zo onaardig nog niet eens, had erger gekund.”

UPDATE, 17.58 UUR. Eindelijk meer tekst van Heleen van Lier.

(Lees verder onder de foto van Bert Brussen.)

Mevrouw Van Lier, hoe serieus moeten we deze zaak nemen?
“Bert Brussen mag in de ogen van sommige mensen blaffende hond die niet bijt of een soort joker zijn, ik vind hem een vervelende, boze jongen. Ooit heb ik zijn haat op mijn nek gehaald, vermoedelijk omdat hij in mij de representatie van hetgeen hij verafschuwt ziet, een nihilistische linkse studentenverenigingmuts waarbij alles altijd maar voor de wind gaat en die alleen maar roseetjes met vriendinnetjes op terrasjes drinkt. Nu klopt dit beeld totaal niet, maar goed dit maakt voor het verhaal niets uit. Ik weet inmiddels dat je mensen als BB maar het beste links kan laten liggen, maar ik kan het helaas niet laten om toch zo nu en dan te reageren en dan laait het vuurtje weer op.”

Tijdens het Lowlands-festival, afgelopen augustus, schijnt de boel geëscaleerd te zijn.
“Objectieve beschrijving van situatie Lowlands: Wij, roelandp en ik, liepen langs de Next-stand. Daar was Jaap Stronks, en hij zat bij Bert Brussen, die onderuitgezakt in een fatboy hing. Ik begroette Jaap in het voorbijgaan, maar had geen zin om erheen te lopen omdat ik geen behoefte voelde om een hypocriet gesprekje te voeren met zo’n nare jongen als BB. Ik zou niet weten waarom! Echter, Roeland liep er wel naartoe en bleef staan kletsen met Jaap zodat ik min of meer gedwongen werd er ook naartoe te lopen. Vervolgens heb ik een paar minuutjes met Jaap gesproken, en toen Bert Brussen iets vanuit zijn fatboy vroeg (hoe zijn jullie hier verzeild geraakt en dergelijke) netjes antwoord gegeven. Hij deed niet onaardig tegen ons en wij niet tegen hem. Prima.”

Maar?
“De volgende dag las ik op Twitter dat Bert had getweet: Net @heleenvanlier in het echt gezien, heb het zelden zo gezellig gehad. In reactie daarop tweette ik de zeer onschuldig en niet eens kwaad bedoelde tweet: Net @bertbrussen in het echt gezien, heeft dan toch een minder grote mond. Schijnbaar is dat de ergste belediging die je aan zijn adres kunt maken, dus in de honderd tweets die daarop volgden was ik een juntahoer en meer van dat soort zeer grove beledigingen, waarmee hij echt heel ver ging.”

En nu? Wordt het nog bijgelegd?
“Die hele kwestie met hem deert mij allemaal niet meer heel erg. De meeste mensen weten wel op welke waarde ze uitlatingen van BB moeten schatten.”