Last van mazelen? Drink schapenmest-thee!

Mark Traa 27 okt 2009 Politiek

In Zalk, gemeente Kampen, komt een Klaasje van den Brink-erf. So what? Welnu, Klaasje van den Brink was beter bekend als Klazien uut Zalk. Wie was dat ook alweer?

Klazien uut Zalk (1919-1997) werd een lokale, en vervolgens een nationale bekendheid door de spreuken die ze in Overijssels dialect debiteerde. Voorbeeld: ai wilt dai nie nat word, moei binn’n blie’m (als je niet nat wil worden, moet je binnen blijven). Kwalijker waren haar adviezen op medisch terrein: thee van schapenmest zou volgens haar helpen tegen de mazelen. Reden voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij om een [[popup file=”2009-10/afbeelding_5_copy3.png” description=”verontwaardigde brief” align=”inline” ]] te schrijven aan het Kampense gemeentebestuur. Dit houdt vooralsnog vast aan de voorgenomen keuze.

Met haar markante stem en voorkomen, door Rein Hannik omschreven als “driehonderd pond spieren, de borstelwenkbrauwen van een Schotse herbergier, de trekschuitschouders van een Hongaarse kogelstootster, en de waggelmotoriek van een aangeschoten Sovjettank – een monster uit de Muppetshow” werd Klazien een dankbaar onderwerp voor parodieën. We verwijzen naar de briljante Berendien uut Wisp van Wim de Bie.

Voor wie zich zelf een mening wil vormen over de vraag of wijlen mevrouw Van den Brink een eigen straat verdient, ziehier haar optreden bij Rik Felderhof.

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/cIjocklJ7No&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/cIjocklJ7No&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>

Reageer op artikel:
Last van mazelen? Drink schapenmest-thee!
Sluiten