Spring naar de content

EénVandaag verstoort proces tegen SS’er Boere

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie
Ophef in Aken. EénVandaag heeft drie dagen vertraging van een nazi-proces op zijn geweten. In Aken staat vandaag terecht de ex-SS’er van Nederlandse afkomst, Heinrich Boere (87), maar zijn proces werd na anderhalf uur al verdaagd tot maandag, na een klacht van de verdediging over EénVandaag. In de zaal werd ook al geschreeuwd vanwege de binnenkomst van twee neo-nazis van de ‘Kameradschaft Westwall’ (zoals hun T-shirts vermeldden). Zij mochten van de rechter blijven. Buiten was een anti-nazi betoging.

Boere staat terecht wegens drie moorden die hij in Nederland pleegde in het kader van de zogenaamde Silbertanne-Aktion, een doodseskader dat tijdens de oorlog onschuldige burgers vermoorde als represaille tegen aanslagen op NSB’ers en Duitsers. Boere heeft die daden ook al enkele malen in het openbaar toegegeven.
Boeres verdedigers maakten bezwaar tegen de medewerking van de openbare aanklager Ulrich Maass aan EénVandaag van 21 september. Nu willen de verdedigers, die elke juridische strohalm met beide handen aangrijpen, de aanklager wraken. Bovendien overwegen ze een klacht bij de Nederlandse Raad voor de Journalistiek in te dienen. Zo’n veroordeling zou in Duitsland wel eens meer indruk kunnen maken in Nederland.
In EénVandaag van 21 september is te zien hoe een verslaggever in Boeres (alleen, zittend in een rolstoel) binnendringt met een geheime camera. In de reportage roept Boere duidelijk: ‘Eruit!‘, maar de verslaggever gaat niet weg en het item wordt uitgezonden. Rahmlow stelt dat Maass onterecht voor die uitzending gegevens over Boere aan EénVandaag heeft verstrekt.
Maandag zullen de openbare aanklagers Ulrich Maass en Andreas Brendel antwoorden op het wrakingsverzoek. Maass zei al meteen dat zijn collega Brendel de zaak afhandelt op de zitting. In de pauze wilde hij echter niets meer tegen de 60 journalisten zeggen. Die zwakte duurde maar drie kwartier, toen ging hij weer ruimhartig on camera.
Mede-aanklager in deze zaak is Teun de Groot uit Heiloo (78), zoon van een man die door Boere vermoord werd. Boere deed dat in opdracht van de Nederlandse SS-kolonel Henk Feldmeijer, die tijdens de oorlog de moordacties tegen burgers op touw zette. De schrijver A.M. de Jong is het bekendste slachtoffer.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen