Spring naar de content

Margriet van der Linden: ‘Voer wettelijk vrouwenquotum in’

Er is veel te doen over het plan van de PvdA om grote bedrijven bindende streefcijfers op te leggen, om zo meer vrouwen aan de top te krijgen. KPN geeft alvast het ‘goede’ voorbeeld door voortaan alleen nog maar vrouwen aan te nemen voor sommige topfuncties. Hoe Marike ‘vrouwen willen nu eenmaal geen carrière maken’ Stellinga hierover denkt zal duidelijk zijn (‘Vrouwenquotum is discriminatie van mannen’), maar wat vindt Margriet van der Linden, hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Ik heb begrepen dat de streefcijfers van 30 procent ervoor zorgen dat een en ander aan de top pas in 2090 (!) is vlotgetrokken. Over die scheefgroei hebben we het, we komen van heel ver. Om dat niet tot 2090 te laten voortkabbelen, en ook nog eens mensen op hun goede bedoelingen en voornemens te vertrouwen, ben ik voor een wettelijk quotum. Ik sluit me van harte aan bij de opmerkingen van Neelie Kroes in de Volkskrant,” zegt Van der Linden tegen HP/De Tijd. (Kroes zei: “Vrouwen willen om hun professionaliteit gevraagd worden voor een topfunctie, maar dat gebeurt te weinig. Een verplichte quotum kan een oplossing zijn.”)

Daarmee staat Van der Linden lijnrecht tegenover Stellinga, die tegen een quotum is en zegt dat vrouwen geen ambitie hebben en daarom de top niet (willen) bereiken. Van der Linden: “Mind you: de vraag of ‘De Nederlandse Vrouw’ wel of geen ambitie heeft, heeft hier niks mee te maken. Nog los van het feit dat die vraag niet klopt omdat De Nederlandse Vrouw geen eerlijke keuze krijgt voorgelegd. Maar zoals Neelie zei: ‘Het slechten van het Old Boys Network is taai.’ Ook zij had Barosso nodig. Gelukkig dat ie zijn voornemen van een eerlijke verdeling in de commissie heeft omgezet in daden.”