Spring naar de content

Minister Theo van Gogh

Hij zou een véél leukere minister van Cultuur zijn geweest dan beroepslintenknipper Ronald Plasterk: Theo van Gogh. Volgens Theodor Holman zag Pim Fortuyn in zijn aanstaande lotgenoot een uitstekende bewindsman. “We hebben ons gek gelachen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Holman zegt dit in Het Parool. De columnist, vaak aangeduid als ‘de weduwe van Van Gogh’, weet zeker dat Cultuur-minister Van Gogh zelfs het meest onbenullige memootje terstond uit de ministerraad had laten lekken. “Ik dacht: wat zal er met het land gebeuren? Maar ik zag er ook enorm naar uit. Echte open democratie.”
Het heeft niet zo mogen zijn. Nadat Fortuyn was omgelegd door een veganist uit Harderwijk, sneuvelde ook Van Gogh, op een dinsdagochtend in de Amsterdamse Linnaeusstraat. Dat laatste is nu alweer bijna vijf jaar geleden.
In Het Parool vertelt Holman dat hij zich nog altijd ‘geamputeerd’ voelt. Ook legt hij nog maar eens uit waarom hij niet dol is op de islam. “Ik heb niks tegen de mensen, wel heel veel tegen het geloof. De islam wordt steeds ideologischer, het boezemt me angst in. Het is niet meer kinderachtig: de politieke islam is fascistoïde. Er zijn gematigde moslims, maar er bestaat geen gematigde islam. Die religie is militant, waant zich superieur, is uitgesproken antisemitisch, vrouwonvriendelijk, vrijheidbeperkend, homofoob en imperialistisch.”
Iemand als de door de zogenaamde elite massaal omarmde Alexander Pechtold heeft daar geen flauw benul van, constateert Holman. “Pechtold heeft toch geen idee wat de islam wil in het Westen? Ze hebben Paul Scheffer gelezen, maar de consequenties volgen ze niet.”