Spring naar de content

Modellen ‘te dik’: Daphne Deckers begrijpt niets van nationale woede

In een aflevering van Benelux’ Next Topmodel (BNTM) deze week bleek dat modellenbureaus in Miami de overgebleven meisjes uit de serie te dik vonden. Stylist Bastiaan van Schaik, het groteske jurylid van BNTM, sloot zich daarbij aan en noemde één van de gratenpakhuisjes, Rosalinde, zelfs een ‘leuk plus-size model’. Honderden woedende reacties zijn het gevolg. Ook de presentatrice van het programma, Daphne Deckers, krijgt tot haar eigen verbazing de strontkar volledig over zich uitgestort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

“Ik word ondersteboven gescholden op Hyves“, zei Deckers vanochtend tegen Radio 538. “Het lijkt wel of ik een aanslag op De Naald in Apeldoorn heb gepleegd!” Ze begrijpt niets van alle commotie. Tegen De Telegraaf zei het oud-model gisteren: “Voor een gewone Nederlandse meid hebben al onze kandidaten een prima figuur. Maar BNTM is een oprecht tv-programma waarin meisjes die fotomodel willen worden eerlijk te horen krijgen wat hen in de grote modesteden te wachten staat. De fotografen, modellenbureaus en modeontwerpers in Miami hebben aangegeven wat er in hún markt gevraagd wordt.”

De aanstichter van alle ophef, Van Schaik, begrijpt er ook niets van. Hij vindt het volkomen terecht dat hij Rosalinde een plus-size model noemde. “Dat is zij internationaal gezien ook. Dat bepaal ik niet. Dat wordt internationaal bepaald. Of ze te dik zijn? Ze zijn gewoon niet goed in vorm. Zo moet je het eigenlijk meer zien. We zeggen niet dat ze te dik zijn, maar dat ze goed moeten eten en sporten om in de internationale maten te passen.”

Veel Nederlanders vinden echter dat Daphne en Bastiaan anorexia en andere eetstoornissen in de hand werken. Ook Playmate-manager Sidney Brandeis reageerde woedend. “Die man heeft geen idee wat hij teweegbrengt. Beseft hij wel hoeveel meiden er kapotgaan aan de ‘filosofie’ die hij erop nahoudt? De tijd van graatmagere modellen is voorbij!” Rosalinde kon zich overigens wel vinden in het commentaar van Bastiaan. “Ik weet wel dat ik te zwaar ben. Ik baal ervan en als anderen het blijven zeggen, dan voel je je op een gegeven moment kolossaal.”

Is het 22-jarige meisje echt zo kolossaal of zijn de boze reacties terecht? Oordeel zelf.