Spring naar de content

Maxime Verhagen is wars van Haagse gezelschapsspelletjes. Yeah, right!

Dat was gisteren even lachen in NOVA. Maxime Verhagen werd alvast aangesproken als de nieuwe premier. Dit alles natuurlijk in het kader van de (non?)discussie over een mogelijk vertrek van premier Jan Peter Balkenende naar Europa. De reactie van Verhagen? “Ik doe niet mee aan Haagse gezelschapsspelletjes.” Zoals wij in internetkringen zeggen: LOL!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Want als er iemand gespecialiseerd is in Haagse gezelschapsspelletjes dan is het natuurlijk de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Sterker nog, hij is de spelletjeskoning. Kijkt u even mee?

– Eind 2002. Het gaat helemaal mis met de LPF en het kabinet Balkenende I valt. Kwade genius? Gerrit Zalm. Althans, dat zegt de LPF. Een paar jaar later vertelt Verhagen het echte verhaal.

– Begin 2003. De verkiezingen zijn net geweest en een CDA-PvdA regering behoort tot de mogelijkheden. Toch klappen uiteindelijk de onderhandelingen. Uw verslaggever aanschouwt een woeste en tot tranen gedreven Wouter Bos het gebouw van de Eerste Kamer verlaten onderwijl roepend: “Verdomme, het gaat om de mensen in het land!” De oorzaak? Maxime Verhagen. De CDA-onderhandelaar heeft nog tijdens de onderhandelingen contact met Gerrit Zalm en Boris Dittrich. Even later staat er een CDA-VVD-D66-Kabinet op het bordes van Huis ten Bosch.

– November 2006. Het CDA wint wederom de verkiezingen. Terwijl Balkenende zich tijdens de campagne vooral statesman-like probeert te profileren wordt Verhagen ingezet voor het betere gooi- en smijtwerk. Met name zijn “Met Bos ben je de klos” en “Bos draait! Bos draait! Bos draait!” werkt effectief.

– 2007. Desondanks komt er een CDA-PvdA-Kabinet. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. PvdA-onderhandelaar en CDA-liason Jacques Tichelaar noemt Verhagen een ‘rat’. Om daar na het positieve onderhandelingsresultaat aan toe te voegen: “Maar wel een betrouwbare rat.”  

– 2009. Voorlopig het laatst bekende Haagse spelletje van Verhagen. Het debat over de Nederlandse missie in Uruzgan valt helemaal verkeerd uit voor Verhagen die alle opties open wil houden. Met name de harde opstelling van PvdA-woordvoerder Martijn van Dam, samengevat tot een ‘we gaan weg daar, punt uit’, schiet de bewindsman in het verkeerde keelgat. Hij dreigt met opstappen, iets wat hij later ontkent.

U begrijpt, Maxime Verhagen is een gezelschapsspel op zich!

Onderwerpen