Spring naar de content

Klimaattop: milieuminister Cramer koopt voor 750.000 euro aan vliegtickets

Zoals u wellicht weet vindt er binnenkort een Klimaattop plaats in Kopenhagen. Volgens sommigen komt die te vroeg. Nederland stelt 750.000 euro beschikbaar om een groep jongeren uit ontwikkelingslanden in te vliegen. Dat leidde natuurlijk tot Kamervragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Of zoals een reaguurder van de nieuwssite schrijft: “Ik dacht dat de centen op waren?” Het kersverse PVV-Kamerlid Richard de Mos stelde Kamervragen aan minister Jacqueline Cramer (PvdA) van Milieu. De Mos wilde onder meer weten waarom ‘het Kabinet de Nederlandse burger oproept om de broekriem aan te trekken en dat u dan zelf 750.000 euro uitgeeft aan een reis voor jongeren naar een eenzijdige klimaattop in Kopenhagen?’

Cramer denkt daar anders over: “De gevolgen van klimaatverandering raken vooral toekomstige generaties, ook in ontwikkelingslanden. Juist in dit deel van de wereld vindt de grootste groei van broeikasgassen plaats. Door deze jongeren een stem te geven in Kopenhagen, versterken we hun vermogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling in hun landen. Daarom steunen wij hun betrokkenheid bij de klimaattop.”

Maar De Mos hééft wel een punt. Want: “Als u van mening bent dat menselijke CO2-uitstoot de oorzaak is van de door u gestelde naderende ondergang van de aarde, waarom laat u deze jongeren dan per CO2-uitstotend vliegtuig naar Kopenhagen komen?” Antwoord van de minister: “Vliegen is voor de deelnemers uit ontwikkelingslanden de enige praktische optie.”

Tsja.