Spring naar de content

Mevrouw Honecker viert 60 jaar DDR

In haar ballingsoord Chili herdacht de 82-jarige weduwe van Erich Honecker onlangs de zestigste verjaardag van de stichting van de DDR. Met wijn, gezang en… een gloedvolle toespraak. Kijk en luister.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

(Lees verder onder het filmpje.)
<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/Mp_nbCBA4aw&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/Mp_nbCBA4aw&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>

Het zal velen zijn ontgaan, maar op 7 oktober was het precies zestig jaar geleden dat de DDR werd gesticht, de eerste (en vooralsnog laatste) communistische staat op Duitse bodem. Uitgerekend in Chili werd uitgebreid bij die verjaardag stilgestaan – door Margot Honecker, de 82-jarige weduwe van de in 1989 afgezette DDR-leider Erich Honecker. Na de val van de Berlijnse Muur en de ontmanteling van de Sovjet-Unie werd het Zuid-Amerikaanse land in 1992 de nieuwe thuisbasis van mevrouw Honecker. Een jaar later kreeg ze er gezelschap van haar inmiddels doodzieke man, die vervolgens in 1994 overleed aan leverkanker.

Ook anno 2009 gelooft Margot Honecker – die in de DDR jarenlang minister voor ‘Volksbildung’ was – nog altijd heilig in de zegeningen van het communisme. Dat blijkt zonneklaar uit een filmpje dat begin oktober werd gemaakt op een huiselijke bijeenkomst, ergens in de Chileense hoofdstad Santiago. In het filmpje zien we mevrouw Honecker, met achter haar een Oost-Duitse vlag, een gloedvolle tafelrede afsteken ter gelegenheid van zestig jaar DDR. Haar gehoor bestaat uit een groep linkse Chilenen die ooit, in de jaren zeventig, politiek asiel kreeg in het Oost-Duitse boeren- en arbeidersparadijs. Behalve gedronken werd er ook gezongen – socialistisch repertoire uiteraard, maar helaas níet de door Hanns Eisler gecomponeerde Nationalhymne van de DDR, die tegenwoordig ook door onpartijdige liefhebbers van volksliederen zeer hoog wordt ingeschat.

Onderwerpen