Spring naar de content

Oppassen voor Van Thillo

Het spel is begonnen! Christian Van Thillo, de nieuwe eigenaar van de Volkskrant, wil zich bemoeien met de inhoud van die krant. Daarmee lapt de Vlaamse mediatycoon het redactiestatuut aan zijn laars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dit nieuws valt te lezen in de Volksknar, een digitale nieuwsbrief voor en door gepensioneerde Volkskrant-redacteuren. Volksknar Han van Gessel citeert een brandbrief van vier huidige Volkskrant-redacteuren aan hun redactieraad. “De onafhankelijkheid van de redactie staat op het spel,” waarschuwen ze.

Het viertal, onder wie Jeroen Trommelen, stuurde de brief voorafgaand aan een spoedzitting van de plenaire redactievergadering, vorige week maandag. Aanleiding: Van Thillo’s voornemen een ‘quick scan’ (snelle analyse) te laten maken van de keuzes die de Volkskrant-redactie maakt.

Niks ‘quick scan’, schrijven de vier. “Het redactiestatuut is juist opgesteld om te voorkomen dat de directie zich rechtstreeks met de redactie kan bemoeien. (-) Als we de nieuwe eigenaar bij de eerste de beste gelegenheid de regels laten overtreden, wat voor reden kunnen we dan aanvoeren dat hij zich er de volgende keer aan houdt?”

De Volksknar citeert ook hoofdredacteur Pieter Broertjes: “We gaan moedig voorwaarts. De komende zes weken zal veel duidelijk worden.”

Waaronder naar verluidt ook dit: de Volkskrant stapt binnenkort over op tabloidformaat.

Onderwerpen