Spring naar de content

Smullen aan de Zuidas

Er is nogal wat vastberadenheid voor nodig om enkel voor een maaltijd de stad te verlaten; als er binnen de stad een flinke reis gemaakt moet worden, is dat tenslotte ook al een avontuur. Restaurants in de buitencategorie, op industrieterreinen, hout- en ertshavenlocaties of in saaie buitenwijken hebben een streepje voor: een lekker biefstukje in een bananenloods is tenslotte een groter wonder dan de perfecte tarbot die in een gerenommeerd stedelijk eetpaleis helemaal aan de verwachting voldoet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het hart van de Amsterdamse Zuidas is in alle opzichten een grensgeval: op de rand van Buitenveldert, net buiten de Ringweg A10 en ook (nog) geen gebied waar je ’s avonds voor je plezier eens gaat flaneren, zo in de tocht tussen de kantoortorens. Toch is hier ’s avonds rond het hoofdkantoor van ABN Amro zowaar iets te beleven. Bright City is een initiatief van ABN en de Vrije Universiteit, een complex dat ruimte biedt aan ontmoetingen tussen studenten en het bedrijfsleven, socratische diners, filosofische bijeenkomsten en tal van educatieve evenementen. Maar op de begane grond is een grand café, en daar zijn we dus deze dinsdagavond naartoe gefietst. ‘Grand’ is in dit geval geen opschepperij; het is echt een grote eetzaal met een paars oplichtende bar en een open keuken. Je kunt je voorstellen dat men zich hier overdag aan de laptop massaal in de pannini’s, bruschetta’s en clubsandwiches stort, maar op een dooie dinsdagavond is er slechts een handjevol eetpioniers neergestreken.

Toch is de sfeer verre van desolaat, en dat is de verdienste van dezelfde ontwerpers die de stad al verrijkten met brasserie Dauphine, die de DDR-omgeving van het Amstelstation tot een aangename plek transformeerde.

Net als bij Dauphine gaat ook in Bright City een ravissant design gepaard met een begrijpelijke keuken. Dat zie je al wanneer er uitstekend brood met boter op tafel verschijnt en als de vissoep geserveerd wordt. Vissoep is een van de betrouwbaarste graadmeters van een keuken, en in dit geval kan er geen twijfel zijn: perfecte soep met een krachtig schaaldierenaroma. Het is onbegrijpelijk dat zo weinig restaurants zich met charcuterie inlaten, terwijl bijna iedereen gecharmeerd is van een gevarieerd bordje worst, ham en/of paté. Hier hebben we een lekkere combi van ham, worst en paté, waarbij het onontbeerlijke zuur geleverd wordt door een bakje met ingelegde groenten. We drinken bio-weissburgunder van Leiner (€ 5 per glas, de hele fles is voor € 23 euro aantrekkelijker geprijsd). Gemengde salade met vergeten groenten (€ 11) met gele biet en gegrilde geitenkaas is een evenwichtig geheel in een aangename temperatuur; salades willen nogal eens linea recta uit de koeling komen.


Ribstuk met ansjovisboter en frites à l’ancienne is ook zo’n gerecht dat niet op een brasseriekaart mag ontbreken. Deze brede, dunne biefstuk is gesneden van het vleckvieh-rund; er liggen geconfijte uien naast. Het luistert heel nauw om een dunne plak toch nog saignant te bakken, en dat is in dit geval prima gelukt. Een glas Petit Chapoton Rouge uit de Vaucluse (€ 5) gaat hier uitstekend bij, de frieten à l’ancienne zijn perfect krokant. Al met al zijn we 75 euro lichter als we tevreden fluitend naar huis fietsen. RH

Amsterdam Bright City, Claude Debussylaan 2-8, Amsterdam. Tel. 020-5042533.

Onderwerpen