Spring naar de content

Stierenbloed

Een wijn moet altijd een verhaal hebben. Dat verkoopt nu eenmaal beter. En wat dat betreft voorziet Eger (of Egri) Bikavér, die hier beter bekend is als stierenbloed, in een historische thriller. De mare wil dat in de zestiende eeuw het Hongaarse stadje Eger werd belegerd door de Turken. De vrouwen mengden stierenbloed door de rode wijn die hun mannen moed en kracht moest schenken bij hun strijd tegen de belegeraars. Dat lukte nog ook: de aanblik van tweeduizend dronken Hongaarse mannen, met baarden waar het bloed van af leek te druipen, joeg een Turks leger van honderdduizend man terstond op de vlucht. De Koerden weten nu wat ze te doen staat. Hoe dan ook, een bestseller was het resultaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar helaas gaat de regel ‘hoe beter het verhaal, des te beter de wijn’ veelal niet op. Mocht er ooit al sprake zijn geweest van kwaliteit, dan is die in ieder geval flink verwaterd. Het gros van de Egri Bikavér is decennialang gemaakt op de biobakmanier. Alle wijn die een wijnboer eigenlijk had moeten weggooien, verzamelde hij. Daar werd dan een flinke pets suiker aan toegevoegd, waarna de assemblage werd verkocht aan Duitse toeristen, want die hielden wel van wat rondeur. Later stonden ook wij Hollanders in de rij, want het spul was lekker goedkoop. Tot op een goed moment ‘het boek stierenbloed’ uit was.

In de budgetcategorie fungeert hier nog slechts Dirck III als stierenbloedbank, maar hun aanbod zou ik liever vermijden. Dat geldt niet voor de St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2006 (€ 14,95), want wijnmaker György Lörincz heeft zich één doel gesteld: de volledige rehabilitatie van Egri Bikavér als kwaliteitswijn. En dat gaat hem op deze manier wel lukken. Zijn blend van merlot, kékfrankos, pinot noir, Blauburger, menoir en kadarka is bijzonder goed. Zacht en stevig tegelijk. Bramen, paddestoeltjes, wat notigheid en vooral prachtige zuren die aanmoedigen tot doordrinken. Prachtwijn. Zonde om in je baard te gieten. HH

Miranda Beems Wijnimport; www.wijnadvies.com

Onderwerpen