Spring naar de content

Troubadour

Sting. If On A Winter’s Night… 3 sterren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Met Kerstmis heeft Sting niet veel op, maar voor de winter heeft hij diepe gevoelens. Daarom wees hij de suggestie voor een Kerst-cd van de hand en kwam hij met het idee voor het album If On A Winter’s Night… In de documentaire The Genesis of Sting’s Winter Album, een onderdeel van de deluxe cd+dvd-editie van If On A Winter’s Night…, zien we een groep begeesterde musici die gedirigeerd door de prettig gestoorde chaoot Robert Sadin de ballen uit de kerstboom spelen. Het bijna telepathische samenspel van de muzikanten knettert als statische elektriciteit en het is duidelijk: zó hoort muziek te worden gemaakt.

Dat gevoel vind je op het album niet altijd terug. Wél in het folksy Soul Cake en in het bijna wereldmuziekachtige arrangement van Christmas At Sea. Dáár lijken Sting en consorten bij je thuis te concerteren, maar in de wat meer klassieke stukken is de afstand tussen de studio en de oren van de luisteraar nét iets te groot. Sting streefde naar een synthese tussen folk, jazz en klassiek, maar de eerste twee lijken toch een beetje de stiefzusters die niet mee mochten naar het bal.

Sting is na het overam- bitieuze Songs From The Labyrinth weer wat dichter bij zichzelf gebleven. Maar de ruige troubadoursbaard die hij voor deze gelegenheid heeft laten staan, hadden we graag wat meer terug gehoord in de muziek.

Onderwerpen