Spring naar de content

‘Een buurtfeest, maar dan anders’

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat regisseur/columnist/beroepsquerulant Theo van Gogh werd vermoord. Mohammed Bouyeri vuurde vijf kogels op hem af, sneed zijn keel door met een kromzwaard en spietste met een mes een open brief op het ontzielde lichaam. De moordenaar had het niet zo op de vrijheid van meningsuiting. Vorige week werden er in Amsterdams stadsdeel De Baarsjes huis aan huis aanbevolen omgangsvormen uitgedeeld. Eén van de regels luidt: vrijheid van meningsuiting mag, maar wel met respect voor elkaar. Bert de Ruiter, voorzitter van de stichting Kantara-Brug die de omgangsregels maakte, legt uit hoe dat moet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Meneer De Ruiter, hoeveel kost het project waarmee tien mini-notebooks gewonnen kunnen worden via het ruilen van magneetjes?
“Ik ga daar verder niet op in, want dat is niet interessant. We waren tot voor kort een vrijwilligersorganisatie die met zo weinig mogelijk middelen mensen bij elkaar te brengen. En dat doen we nog steeds. Zo is de verspreiding van de magneetjes gedaan door werknemers uit de sociale werkplaats. Het gaat in ieder geval niet om grote bedragen. Het is als een buurtfeest, maar dan anders.”

De [[popup file=”2009-10/baarsjes_copy1.jpg” description=”omgangsvormen” align=”left” ]] komen wel wat paternalistisch over.
“De lijst is samengesteld vanuit de bewoners van de De Baarsjes zelf.”

Hoe verenig je vrijheid van meningsuiting met respect?
“Je bent vrij om te doen wat te zeggen, maar je kunt daarmee kwetsen. Mensen zoeken daarin de grenzen. En soms gaan mensen er overheen. Zo zie je dat bijvoorbeeld Geert Wilders was aangeklaagd. Het project gaat erom discussie los te maken. Dat is ons gelukt, zonder over andermans grenzen heen te gaan. Alhoewel, een keer had een van onze kunstenaars een beeld van een naakte vrouw gemaakt. Een aantal mensen hebben zich daaraan gestoord en daar krijg je dan discussie over.”

De omgangsvormen zijn niet vertaald in het Marokkaans en Turks. Is het daardoor niet lastig om verschillende culturen bij elkaar te brengen?
“Het zal wel aan bepaalde mensen voorbij gaan. Maar Turken en Marokkanen die nauwelijks Nederlands spreken deden eerder aan het project mee.”