Spring naar de content

Leon de Winter: 'De man sterft uit, want hij mag niet doden en verkrachten'

Wat is de man eigenlijk? Wat drijft hem, wat wil hij het liefst? “Vanaf ons dertiende jaar willen we doden, verkrachten en oorlogvoeren,” analyseert schrijver Leon de Winter. Maar die innerlijke drang wordt door de huidige cultuur onderdukt. Volgens hem met desastreuze gevolgen voor het mannelijke geslacht...

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

De Elsevier-columnist schetst een gitzwarte toekomst voor de man. In de Duitse Playboy trekt hij een parallel met de dinosauriërs, waar het ook niet zo goed mee af is gelopen. “Moderne mannen worden steeds vrouwelijker en door de onderdrukking van de oorlogszucht worden mannen overbodig. Over duizend jaar hebben vrouwen ons helemaal niet meer nodig,” sombert De Winter in het Duitse mannenblad. “Zo gaat dat nou eenmaal in de evolutie.”

Maar dan sterft de gehele mensheid toch uit? Nee, vrouwen zullen zich volgens De Winter kunstmatig laten bevruchten, en laten mannen gewoon uitsterven. Zij hebben mannen helemaal niet nodig. “Want vrouwen hebben toch meer plezier met elkaar dan met ons.”

Het enige waarin mannen nog in de buurt kunnen komen van hun oerdrift is volgens hem tijdens een potje voetbal. “Daarin vechten twee groepen mannen met elkaar, het frappante daarvan is dat ze elkaar niet vermoorden. We hebben oorlog geritualiseerd, eigenlijk gaat het in voetbal om doden.”

De Winter is niet alleen bedroefd om het lot van de man. Als de schrijver in de Verenigde Staten, waar hij part-time woont, een boekwinkel instapt wordt hij bevangen door een ‘onaangenaam gevoel’. “Ik zie dan al die boeken en dan denk ik ‘waar zijn de mijne'? Die zijn toch veel beter dan wat ik hier zie!”

Onderwerpen