Spring naar de content

Aanstelling Cruijff één grote publiciteitsstunt

Nooit werd Johan Cruijff bondscoach. Het bleef altijd bij geruchten.  Maandag komt daar verandering in, dan wordt Johan Cruijff officieel voorgesteld als bondscoach van Catalonië. Edwin Winkels, behalve Barcelona-chroniqueur ook correspondent van het Algemeen Dagblad in Barcelona en verslaggever van El Periódico de Catalunya, ziet vooral één grote persstunt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Winkels, wat is de waarde van zijn bondscoachschap?
“Het doel is bereikt. Nu weet de halve wereld dat Catalonië een eigen selectie heeft. Het bericht is de hele wereld rondgegaan.”

Is iedereen nu blij?
“Het is wel groot nieuws: alle sportkaternen openen ermee, iedereen vindt het leuk. Kritiek is dat hij geen Catalaans spreekt, omdat hij dat nooit heeft gewild. Anderen noemen dat juist een zegen, want als hij Catalaans net zo verneukt als Nederlands en Spaans, dan hoeft het niet.”

Gaan we nu veel van het symbolische voetballand Catalonië zien?

“Meestal spelen ze rond kerst een vriendschappelijk potje tegen serieuze landen, dat dan wel. Meer hoeft Cruijff niet te doen, hij zal dus niet aan de stress ten onder gaan.”

Als speler en coach bij FC Barcelona groeide hij uit tot symbool voor de wederopstanding van de onderdrukte Catalanen tijdens het bewind van de dictator Franco. Komt zijn trainerschap hard aan in Madrid?

“Ach, het is meer een soort folklore. Er is wel eens heftige strijd geweest toen het Catalaanse rolhockeyteam bijna meedeed met een wereldkampioenschap, maar dat ging op het laatste moment niet door. Catalonië komt overigens wel uit in een andere sport. Ze mogen het tijdens de wereldkampioenschappen korfbal tegen Nederland en België opnemen.”

In Nederland noemen we hem altijd El Salvador, De Verlosser. Wordt hij nog zo genoemd?
“Dat vind ik vreselijk, maar daar komen we denk ik nooit meer vanaf. In Spanje hebben ze hem nog nooit zo genoemd. Zijn bijnaam was altijd El Flaco, de magere. En in de kleedkamer noemden hem ironisch god: de man die alles zag.”

Onderwerpen