Spring naar de content

Bent u monogaam?

Na tien jaar stopt Martin Bons met de rubriek Zelfportret. Hij bekent niet altijd alle antwoorden naar waarheid te hebben opgetekend, vooral die op de vraag naar overspel. Tot journalistieke wroeging leidde dat niet, jammer vindt hij het wel. Een terugblik op een decennium Zelfportet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ik moet u iets bekennen: u bent jarenlang voorgelogen. Van de honderden zelfportretten die ik het afgelopen decennium heb gemaakt, is het aantal geïnterviewden dat antwoordde monogaam te zijn in werkelijkheid beduidend lager. Enkelen (Mart Smeets, Jeroen Pauw, Erik Mouthaan) kwamen er eerlijk voor uit dat zij het niet waren. Sommigen waren zo radicaal in de afwijzing (Hans van Baalen: “Nóóit zal ik mijn vrouw belazeren, het is hoogverraad”), dat ik gemakshalve ervan uitga dat zij tot de groep horen die de waarheid sprak. Maar het kwam ook geregeld voor dat het stil werd, men ging hakkelen of met de wijsvinger aan de bovenkant van de neus ging zitten. Als ik dan vroeg hoe het zat, hoorde ik: ik wil je het wel vertellen, maar ik wil niet dat je het opschrijft.

Is het erg dat niet de hele waarheid in HP/De Tijd is gekomen? Het is jammer. Het doel van Zelfportret is in korte tijd de lezer een beeld geven van de persoonlijkheid van de geïnterviewde. Soms lukte dat, soms ook niet. Soms stond ik binnen een half uur weer buiten (Hugo Camps, Theodor Holman), soms was het twee uur trekken en had ik nog geen idee wie voor mij had gezeten. Moeizaam waren nuchtere, stabiele, rationele personen: thrillerschrijver Simon de Waal, schaatser Carl Verheijen, wethouder Lodewijk Asscher. De moeilijkste van allemaal: Jacques Tichelaar. De commissaris van de koningin in Drenthe geef ik zo mijn hand en dan vertrouw ik er blindelings op dat hij me aan de overkant van de A4 brengt, maar voor Zelfportret: een ramp. Hoe ik ook doorvroeg: er kwam niets. Bij de vraag naar zijn grootste liefde? (“Mijn vrouw”) wilde ik – in de hoop op een origineler antwoord – details weten van hun kennismaking. Tichelaar: “Wie de eerste zin uitsprak en het initiatief nam? Meneer, ik zou het niet weten, dat is al zo lang geleden.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen