Spring naar de content

Majesteit gaat het toch weer proberen

Binnenkort nodigt koningin Beatrix ze weer uit, maar een kleine tien jaar kon ze geen Kamerlid meer zien. Nadat eind vorige eeuw parlementariërs uit de school waren geklapt over hun bezoek aan Paleis Noordeinde was ze er helemaal klaar mee. Maar wat was er nou precies gebeurd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Tijdens een bijeenkomst met een aantal Kamerleden begin 1999 vertelde Beatrix dat zij graag zou zien dat er haast werd gemaakt met de invoering van pepperspray. Haar jongens durfden namelijk niet meer uit in Amsterdam moesten voor een avondje stappen uitwijken naar Londen en Brussel. Daarnaast moest er meer vaart worden gemaakt met het referendum over de gekozen burgemeester (majesteit was tegen) en stoorde ze zich aan het cellenoverschot.

Tien jaar later is er van twee van die drie punten weinig gekomen. Pepperspray is nog steeds verboden en mag alleen door de politie worden gebruikt en met de cellen schiet het ook niet erg op. Qua burgemeestersreferendum kan Beatrix echter wel tevreden zijn.

Van recentere datum is het uit de school klappen van oud-LPF’er Mat Herben die in 2003 na een bezoek aan de koningin liet ontvallen dat zij vroeg of hij een ‘wolkje’ of een ‘plens’ melk in zijn koffie wilde.

Het meest fameuze bezoek dat een Kamerlid ooit aan Noordeinde bracht moet dat van SP’er Jan Marijnissen zijn geweest. Hij bracht namelijk in 1994 drie rookworsten naar het Bruine Kwartier, de bijnaam van het kantoor van de koningin vanwege het vele mahoniehout. Keurig als Marijnissen is klapt hij niet uit de school over dat gesprek - ook al schrijft hij er wel wat over. “Voor ik wegga, moet ik de koningin nog melden dat ze de worsten, vóórdat ze ze consumeert, eerst nog even twintig minuten moet laten wellen in heet water. Dat stond immers op de originele verpakking.”

Onderwerpen