Spring naar de content

Marianne Thieme: ‘Ik geloof niet in christelijke politiek’

Haar vissenkom-motie was het onderwerp van spot en hoon. Het deert de leider van de Partij voor de Dieren niet. Maar dat ze vanwege haar geloof geridiculiseerd wordt, zit haar minder lekker. 51 vrijpostige vragen aan Marianne Thieme. ‘Als er één iemand is die niet gelooft in christelijke politiek, ben ik het wel.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Je ben lid van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten. Toen dat bekend werd, keerden mensen als Maarten ’t Hart, lijstduwer van jouw partij, zich tegen je. Heb je spijt gehad van de openheid over
je geloof?
“Ik zou het er misschien niet meer zomaar in een interview uitgooien.”

Waarom heb je dat dan gedaan?
“Een journalist van De Telegraaf vroeg ernaar. Die zei: de Bijbel waar jij in gelooft staat vol met wreedheden tegen dieren. Toen heb ik gezegd dat er ook in staat dat Adam en Eva vegetariërs waren en dat er dus ook diervriendelijke passages in stonden. Al met al was het meer een boekbespreking dan een interview over mijn geloof, maar dat werd vervolgens zo opgeblazen.” 

“Mensen als Maarten ’t Hart, die sowieso een bloedhekel aan religie hebben, stuitte dat erg tegen de borst. Achteraf denk ik: ik had er niet zo over moeten vertellen in dat interview, vooral omdat iets als je geloof zo snel geridiculiseerd wordt. Er wordt meteen een karikatuur van je gemaakt. Heel vervelend. Daarom heb ik het er liever niet meer over.”

Net zei je nog dat je niet bang bent om bespot te worden.
“Ben ik ook niet, maar ik vind dat mijn geloof niets te maken heeft met mijn werk als partijleider van een seculiere partij. Als er één iemand is die niet gelooft in christelijke politiek, ben ik het wel. Ik zou nooit bij een christelijke politieke partij willen werken.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.