Spring naar de content

Agnes Kant: ‘Als Bos en Balkenende niet komen, mogen ze vertrekken’

SP-fractievoorzitter Agnes Kant is woedend op premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos, omdat de twee weigeren vanavond in de Kamer te komen om hun AOW-plannen te verdedigen. Ze zijn ‘laf en arrogant’, aldus de SP-frontvrouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“De asociale plannen met de AOW zijn de grootste ingreep in de sociale zekerheid van de laatste decennia. Dat de beide architecten hun eigen plan niet in de Tweede Kamer willen verdedigen is laf en arrogant. Als ze donderdagavond niet komen, hoeven ze wat mij betreft helemaal niet meer te komen. Ze kunnen dan dus vertrekken,” schreef Kant in een persbericht.

Duidelijke taal, mevrouw Kant.
“Ze moeten gewoon komen. Ik heb Bos eerder horen zeggen dat hij de verhoging van de AOW-leeftijd ‘te vuur en te zwaard’ zou verdedigen. Dat moet hij dus komen doen. En als Balkenende niet komt, dat is een minister-president onwaardig. Er is nog geen fatsoenlijk debat geweest over dit asociale plan. Ik dacht dat we in een democratie leefden. Het is allemaal in achterkamertjes besloten. Veel gekker moet het niet worden. Ik heb veel meegemaakt, maar dit slaat alles!”

Wat gaat er gebeuren als ze niet komen?
“We gaan vanmiddag met de VVD, PVV, GroenLinks en D66 eisen dat ze komen. Ik neem aan dat ze dat uiteindelijk ook doen.”

En als ze dat niet doen?
“Dan komen wij ook niet en moeten we nadenken over vervolgstappen.”

Een motie van wantrouwen?
“Dat zou kunnen. Maar ik neem aan dat het niet zover komt.”