Spring naar de content

Hilbrand Nawijn: ‘Politiek debat is een ordinaire scheldpartij’

Smaad, opruiing en het zaaien van haat. Dat zijn de aanklachten tegen Alexander Pechtold die de stichtingen ‘Vrienden van Pim Fortuyn’ en ‘Beeld van Pim’ indienden vanwege zijn uitlatingen. De D66-fractievoorzitter wordt juridisch bijgestaan door Gerard Spong, die oog in oog komt te staan met artiest/advocaat Hilbrand Nawijn. De ex-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie die nog wel eens een proefballonnetje opliet, ziet in die confrontatie een ‘plezierige uitdaging’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Meneer Nawijn, heeft u al vaker oog in oog met Spong gestaan?
“Nee, dit is de eerste keer. Hij is uiteraard een goede strafrechtadvocaat. Het is een plezier om tegenover hem te staan.”

Wilders zelf had natuurlijk een klacht wegens smaad of laster in kunnen dienen.
“Maar dat heeft hij niet gedaan. Dit soort klachtdelicten kunnen eigenlijk alleen personen doen tegen wie de klacht gericht is.”

Is uw zaak daardoor niet erg zwak?
“Daarom is de zaak ook wat breder dan smaad en laster.”

Zien we u ooit nog terug in de landelijke politiek?
“Ik zit in de gemeenteraad van Zoetermeer, waar ik de fractievoorzitter ben van de grootste oppositiepartij. In maart gaan we de gemeenteraadsverkiezingen in. We moeten eerst maar eens afwachten hoe dat gaat. Maar landelijke politiek, nee.”

Ooit gedacht met de PVV in zee te gaan?
“We hebben goede contacten met de PVV. Er zijn een aantal zaken waar we hetzelfde over denken, maar er zijn ook inhoudelijke verschillen. En dan heb je ook nog de uitspraken van Geert Wilders. Daar denk je ook wel eens van ‘moet dat’.”

Hoe ziet u het huidige politieke debat?
“Dat polariseert enorm. Je hebt aan de ene kant het kamp Wilders en aan de andere kant een grote groep anti-Wilders. Dat wordt hoe langer hoe erger en dat vind ik jammer.”

Hoe zou Pim Fortuyn deze situatie gevonden hebben?
“Het debat is te veel op de persoon en gaat te weinig over de inhoud. Pim was wat milder, die sloot geen partijen uit. Op zichzelf is het wel de vraag of je iedereen maar moet gaan zitten beledigen. Het is een ordinaire scheldpartij geworden.”