Spring naar de content

De SP-afdracht

Een woeste Agnes Kant afgelopen week. De SP mag namelijk niet meer de salarissen van haar volksvertegenwoordigers via de partij laten betalen. Een regeling van Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken waar het kabinet mee instemde, omdat Ter Horst niet wil dat ‘de ambtsdrager financieel afhankelijk is van zijn politieke partij’. Kant noemt het ‘pesten’. Veel zal het niet uitmaken, de gestaalde kaders van de SP zullen gewoon hun salaris aan de partij overmaken. Of zoals Harry van Bommel op zijn weblog verwoordt: “Een direct in het oog springend verschil tussen de PvdA en de SP is het feit dat de eerste partij financieel aan de grond zit (-) terwijl bij ons het geld tegen de plinten klotst.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De SP is overigens niet de enige politieke partij die een afdracht verlangt van haar kader. Zo zag PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen vorig jaar af van een salarisverhoging en stortte ze 7,5 procent van haar netto-inkomsten in de partijkas. Ze beurt overigens 7168 euro bruto per maand. PvdA-Kamerleden dragen nu vrijwillig 4,5 procent af en dat wordt volgend jaar 5,5, zo laat de partij HP/De Tijd weten. Bij D66 is een dergelijke afdracht verplicht en GroenLinks

– Kamerleden dragen meer dan tien procent van hun salaris af aan de partij. Wellicht dat de keuze van Ter Horst toch politiek was ingegeven?