Spring naar de content

De Telegraaf, voor al uw canards

Als we De Telegraaf mogen geloven wordt de voertaal bij AZ binnenkort Russisch. Toon Gerbrands, algemeen directeur bij de voetbalclub, noemde het voorpaginanieuws over de nieuwe eigenaars al snel 'een geweldige canard'. Zo gek is die uitspraak nog niet. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

* Vorige maand bracht de website van De Telegraaf een curieus nieuwsbericht: joodse organisaties zijn boos op een Zeeuwse snackbarhouder die een patatje Holocaust verkoopt. Patatboer Frederik Bargen zou al sinds de jaren zestig bekend staan wegens zijn shock-snacks. Uit het bericht: "Hij bedacht destijds de J.F.K., een opengesneden frikandel, gevuld met ketchup." Ongelooflijk? Inderdaad. Dat komt omdat het bericht uit de duim is gezogen van een redacteur van de satirische website De Speld. En vervolgens klakkeloos overgenomen door De Telegraaf.

* Twee weken dáárvoor trapte de krant ook al in een hoax. Geert Wilders zou volgens de wakke-re krant hebben gepleit voor een avondklok voor moslims tijdens de Suikerfeesten. Hoewel dit voorstel in tijden van kopvoddentaks niet eens ongeloofwaardig is, was ook dit het bericht quatsch.

* 'BOKITO DOOR HET LINT BIJ WEERZIEN MET SLACHTOFFER'. Eind 2007 ruimde de krant de gehele voorpagina in voor dit nieuws. Dit verhaal bleek verzonnen.

* Eerder dat jaar opende De Telegraaf met 'Walging om babyfabriek'. Nederlandse stellen zouden in Kameroen voor 50.000 euro kinderen kunnen bestellen. Dit bericht bleek, u raadt het al, volledig onjuist.