Spring naar de content

Koopt Derk Sauer de NRC?

Ooit, ten tijde van de overgang van de Sovjet-Unie naar Rusland, waren ze journalistieke broeders in Moskou. Derk Sauer als uitgeefpionier en Hubert Smeets als correspondent van NRC Handelsblad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nu komen Sauer en Smeets mogelijk weer samen. De eerste is inmiddels mediamagnaat met een notering in de Quote 500 (plek 406, 69 miljoen euro), de tweede - na omzwervingen bij onder meer De Groene Amsterdammer - buitenlandcommentator bij NRC Handelsblad. Volgens de geruchtenmachine is Sauer, samen met zijn Het Gesprek-partner Ruud Hendriks, de meest serieuze kandidaat om NRC te kopen.

Hiermee zou Sauer een imperium van Berlusconi-achtige proporties in handen krijgen. Behalve een televisiezender (Het Gesprek) en een uitgeverij (Nieuw Amsterdam) heeft hij dan ook zijn eigen krant.

"Het is een publiek geheim dat Sauer geïnteresseerd is," zegt Smeets. "Ik zit niet zo dicht bij het vuur, maar volgens mij is de shortlist nog niet vastgesteld. Dat gaat deze week of volgende week gebeuren."

De Belgische Persgroep, ook eigenaar van oud-PCM kranten Het Parool, de Volkskrant en Trouw, moet de NRC van de kartelwaakhond NMa verkopen. Smeets: "De procedure gaat als volgt: eerst mag iedereen belangstelling tonen. Ik geloof dat zich zes of zeven potentiële kopers hebben gemeld. Dan wordt uit de longlist een shortlist samengesteld. De bieders uit de shortlist krijgen weer meer informatie over de krant, zodat ze een bod kunnen voorbereiden."

Andere gegadigden zijn naar verluidt Veronica Holding, HAL Investments en de Belgische uitgeverij Corelio.

Maar, zo benadrukt Smeets: "Er zouden ook nieuwe dwarsverbanden tussen de investeerders kunnen ontstaan."

In het radioprogramma Mediazaken (BNR Nieuwsradio) schatte overname-expert Frank Verbeek in september dat de krant niet veel meer dan 30 miljoen euro zal opbrengen. Met name voor de redacteuren zou dat interessant zijn. "Wie de kranten ook overneemt, hij zal het geld terug willen verdienen. Dus hoe lager de prijs, hoe minder er zal hoeven worden gesaneerd."


Als we Smeets vragen wat hij van een overname van Sauer c.s. zou vinden, schieten zijn kaken professioneel op elkaar. "Daar zeg ik niks over."

Ook Sauer en Hendriks onthouden zich wijselijk van commentaar. "Wij hebben afgesproken daarover geen mededelingen te doen," aldus Hendriks.