Spring naar de content

One Man Show

Met veel aplomb verliet Wilders de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de crisiswet in maart. Om vervolgens na een weekendje afkoelen weer netjes in de rijen plaats te nemen. Vorige week vertrok de PVV-fractie met enig misbaar, maar met een nette bijdrage in het debat, wel definitief uit de bankjes van het Benelux-parlement. Vanwege 'het gebrek aan democratisch gehalte' - een lachwekkend statement van de niet-democratische partij van potentaat Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

We denken nog vaak dat wij in Nederland in een 'echte' en dus directe democratie leven. Maar de kiezer heeft maar eens in de vier jaar de macht, en in de tussentijd zijn het de leden van de politieke partijen, zo'n drie procent van de bevolking, die beslissen. Om mee te doen aan de verkiezingen moet men dan ook een vereniging zijn. We leven in feite dus in een particratie zonder dat het in de Grondwet erkend wordt. De PVV is een vereniging met één lid, waarachter een stichting staat met een bestuur dat uit één man bestaat. In feite is hij alleenheerser over dertig virtuele zetels. De Chinese Communistische Volkspartij is er niets bij; die heeft tenminste officieel nog afgevaardigden met stemrecht.

In essentie gaat democratie over het overbruggen van tegenstellingen en het leefbaar maken van een samenleving voor allen. Als protestpartij trek je je daar natuurlijk niks van aan. Maar nu de PVV de grootste partij is in de peilingen, mag men weleens anders gaan kijken. Kan deze partij regeringsverantwoordelijkheid aan? Vorige week verzekerde de PVV dat aan de huurtoeslag 'never nooit niet' gemorreld zou worden. In zijn VVD-tijd was Wilders voor verlaging. Hij wil nu dealen en wheelen met de vakbonden; eerder wenste hij ze de dood toe. Respect voor de rechtsstaat is er alleen als Wilders zelf z'n recht wil halen. Diplomatieke gaven bezit de PVV niet, zie de Benelux-parlement-kwestie waarin we onze handelspartners te kakken zetten. Wilders een gevaar voor rechtsstaat en democratie? Nee. Gevaarlijk voor onze belangen? Ja. CDA en VVD moeten nog maar eens nadenken, eer ze een pact sluiten met de duvel en z'n ouwe moer.