Spring naar de content

Spiegel

Antwoord 1: "Ik zeg waar het op staat, ook als het niet uitkomt, ook als het consequenties heeft, ook op momenten dat mensen het niet willen horen; dat is in ieder geval niet lafhartig." Antwoord 2: "Fysiek maak ik niet veel klaar, maar ik durf wel mijn nek uit te steken." Het is in beide gevallen een antwoord op de vraag 'Hoe moedig bent u?', die Renate van der Zee en Martin Bons in de rubriek Zelfportret in HP/De Tijd voorlegden aan Geert Wilders (antwoord 1, 2003) en Alexander Pechtold (antwoord 2, 2006).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het is een mooie rubriek, Zelfportret. Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie heeft er, in tegenstelling tot 599 andere bekende Nederlanders, nog niet in gestaan. Jammer, want hij is de derde van het trio alfamannetjes die begin deze week de media domineerden met hun wedstrijdjes Moddergooien en Demoniseren voor Gevorderden. Ongetwijfeld had Van der Laan zichzelf in elk geval niet als laf gekwalificeerd, want welk mens vindt zichzelf niet alleen niet moedig, maar gaat het ook nog toegeven voor het oog van de natie?

Dat juist op de vijfde sterfdag van Theo van Gogh een verbale strijd ontstond tussen het geblondeerde gevaar voor de staatsveiligheid Geert Wilders en de leveranciers van de kogel die hem het leven gaat kosten, Eberhard van der Laan en Alexander Pechtold (u begrijpt dat we hier citeerden), is een schande. De vraag die we misschien maar eens aan de rubriek Zelfportret moeten gaan toevoegen luidt dan ook: "Schaamt u zich weleens als u in de spiegel kijkt?" Dat Wilders, Van der Laan en Pechtold die vraag met 'ja' beantwoorden, is natuurlijk een utopie, want deze heren zijn in hun strijd om de op drift geraakte kiezer vermoedelijk te ver heen.

Hoe dan ook tekent zich, nu weer aangewakkerd door drie wetenschappers die lekten naar het huisorgaan van de PvdA dat Wilders een gevaar vormt voor de staatsveiligheid, in ons land langzamerhand een onsmakelijke tendens af. Als hij door zijn politieke vijanden maar genoeg wordt neergezet als een extreem-rechtse islamofoob, kan het niet lang duren voor één zo'n gek uit extreem-linkse of moslim-terroristische hoek voldoende aanmoediging voelt om de spreekwoordelijke staatsveiligheid te herstellen. We hebben er dit decennium al twee voorbeelden van gezien. En ja, Femke Halsema, daar hebben linkse en links-liberale politici dan aan bijgedragen. Naar, maar waar.


[email protected]