Spring naar de content

Kandidaat PvdA-bestuurder Broos Schnetz breekt lans voor Ahmed Marcouch

‘Oud-Fortuynist in de running voor partijbestuur PvdA’, [[popup file=”2009-11/schnetz_in_volkskrant.jpg” description=”kopt” align=”left” ]] de Volkskrant vandaag. Is Hilbrand Nawijn soms 180 graden gedraaid, is het wachtgeld van Philomena Bijlhout op of heeft Herman Heinsbroek zijn Bentley ingeruild voor een Opel Astra? Nee, het is Broos Schnetz (58), de ex-voorzitter van Leefbaar Utrecht en mede-oprichter van Leefbaar Nederland die de PvdA wil gaan redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Meneer Schnetz u wordt in de Volkskrant een oud-Fortuynist genoemd.
“Ja, dat is een grote fout. Ik heb een half jaar met Pim Fortuyn in Leefbaar Nederland opgetrokken. Maar ik ben nooit met de LPF in zee gegaan.”

U was de rechterhand van Pim Fortuyn volgens die krant.
“Ik heb met de beste man samengewerkt tot hij na een half jaar uit de bocht vloog. Toen was ik degene die hem het eerste duwtje uit Leefbaar Nederland gaf.”

Maar waarom deze move naar de PvdA?
“Ik ben al mijn hele leven sociaal-democraat en heb altijd PvdA gestemd. Alhoewel, tot mijn hoogst noodzakelijke uitstap naar Leefbaar Nederland. Maar daarna ben ik teruggekeerd op het oude nest omdat de PvdA niet meer de partij van tien jaar geleden is. De arrogantie van Kok en Ad Melkert staat me nog steeds op het netvlies, maar dat is gelukkig al lang voorbij.”

U sluit zich niet aan bij een succesverhaal.
“We kunnen constateren dat het niet geweldig gaat met de partij. Dat kun je wel aan de kant gaan roepen, maar je kunt er ook wat aan doen. Daarom heb ik mijn vinger opgestoken en ben ik door de procedure gekomen.”

Hoe zet u PvdA weer op de rails?
“Dat ga ik niet in de media zeggen.”

Echt niet?
“Nou ja, qua communicatie en regie, daar moeten veel betere afspraken over gemaakt worden. Het is sowieso een goede zaak de vuile was niet meer buiten te hangen.”

Wat schort er aan het imago?
“Rick van der Ploeg liet laatst een filmpje van Monty Python bij De Wereld Draait Door zien: mensen die na het startschot van een hardloopwedstrijd alle kanten uitlopen. Veel symbolischer kan de PvdA van nu niet worden uitgebeeld. Een partij die alle kanten uitgaat en tegenstijdige geluiden afgeeft. Lastig voor de kiezer en een dankbaar onderwerp voor de media natuurlijk.”
 
Het afdelingsbestuur van de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West weigert Ahmed Marcouch voor te dragen als lijsttrekker…
“De achtergronden weet ik niet, maar als PvdA’er vind ik dat jammer. Het is juist iemand die in de toekomst een prominente rol in de partij zou kunnen spelen.”

UPDATE, 17.02 uur. De oproep van Schnetz lijkt nú al zin te hebben: de NOS meldt dat Marcouch toch de PvdA-lijsttrekker in Nieuw West wordt.

Onderwerpen