Spring naar de content

Foutje ANP: de ME wordt toch niet getraind door de Turken

Opmerkelijk berichtje enkele weken terug in de vaderlandse kolommen. De Turkse politie zou ME’ers trainen in het gebruik van de wapenstok. Kamervragen waren natuurlijk het gevolg. Maar niet geheel onterecht, want wat hebben Nederlandse politieagenten in Turkije te zoeken?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Dat vroeg dus ook PVV-Kamerlid Hero Brinkman ( gewezen politieman) [[download file="2009-11/kamervragen_me_copy1.pdf" icon="" text="zich af" title="" ]]. Inmiddels heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) de vragen beantwoord. En ook zij snapt het niet. “Bij brede navraag binnen de politie in Nederland blijkt er geen enkele herkenning te zijn van de inhoud van het artikel. Tevens wordt het hoogst onwaarschijnlijk geacht dat het artikel op waarheid berust. Navraag bij de Turkse krant Aksam heeft geen informatie opgeleverd over de bron of het waarheidsgehalte van het artikel.”

Het artikel wat verscheen in het AD was afgenomen van het ANP. Wat is er aan de hand? HP/De Tijd belde met Chef Buitenland Henderiekus Wiltjer. “Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Onze correspondent in Istanboel had het overgenomen uit de Turkse krant Aksam. We hadden natuurlijk even moeten bellen met de Nederlandse politie om te controleren of dit bericht klopte. Dat is niet gebeurd.” Vreemd blijft het echter wel. Want Wiltjer heeft zijn correspondent opdracht gegeven navraag te doen bij Aksam. “En zij zeggen dat ze het hadden uit een officiële bron.” Apart… Tot zover uw woensdagmiddag-canard.

Onderwerpen