Spring naar de content

Prem Radhakishun: ‘De Volkskrant is een anti-zwart platform’

Prem Radhakishun heeft het niet zo op de Volkskrant. Volgens de luidgebekte programmamaker/columnist is het ‘een waardeloze krant van zure blanke mannen die morgen failliet mag gaan’. Dat zei hij afgelopen zomer tijdens Zomergasten. Gisteren beleed hij nogmaals zijn liefde voor het medium door tv-recensent Jean-Pierre Geelen ‘een mislukte journalist’ te noemen. Waar komt die antipathie toch vandaan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meneer Radhakishun, wat heeft u tegen de Volkskrant?
“In het verleden heb ik vervelende ervaringen gehad met die krant gehad qua interviews. Ze belden altijd over multiculti-dingen en over de taalproblemen. Ze benaderden me altijd als Surinamer, ze beseffen niet dat ik gewoon Nederlander ben.”

Is dat het enige?
“In rechtszaken waar ik als advocaat betrokken was, en het dossier en de feiten kende, merkte ik dat er in hun verslagen vaak onjuistheden zaten. Daarnaast verscheen er een profiel van mij waarin ze schreven dat ik een psychopathische alcoholist was wiens carrière voorbij was. Het jaar daarvoor hadden Geelen en een collega mij benaderd of ik aan dat artikel mee wilde werken. Ik heb hem uitvoerig uitgelegd waarom ik daar geen behoefte aan had. Later belde een collega die dat profiel ging maken. Ik verwees hem door naar Geelen. Toen hebben zij ervan gemaakt, ‘hij wil niet meewerken, hij is zeker weer bezopen’. Terwijl ik goed had gemotiveerd waarom ik niet wilde meedoen.”

Toen was de liefde voorbij?
“Ik ben daarna nog door een mediajournalist over mijn programma Premtime geïnterviewd. Althans daar zou het over gaan. In 43 minuten kreeg ik 89 vragen over Geert Wilders en hoe slecht hij en zijn partij voor de samenleving wel niet is. Er kwam maar één vraag over mijn programma. Ik heb het spelletje van de Volkskrant door. Ze schrijven vaak rotzooi.”

Oh ja?
“Ze liegen wel vaker. Zo schreven ze een bagger/roddelartikel over Elvira Sweet en het stadsdeel Zuid-Oost, (dat journalistiek niet in de haak bleek red.). Hetzelfde geldt voor de martelingen door Defensie in Uruzgan, ook leugens.”

Wanneer ging het echt mis?
“Na de moord op Theo van Gogh werden ze hijgeriger dan De Telegraaf. Ze zijn een anti-zwart platform geworden. Ik lees die krant niet meer, ik heb mijn abonnement vorige maand opgezegd.”

Waarom haalde u gisteren weer uit?
“Zij nemen iedereen de maat, maar andersom mag niemand dat. Vandaar dat ik dat gisteren in De Wereld Draait Door deed. Je kunt zeggen wat je wilt over Undercover in Nederland. Dat het te langgerekt is en dat er veel herhaling in zit. Maar die Geelen zat in zijn recensie het programma helemaal af te branden. Terwijl er feilloos is aangetoond dat de beveiliging van paleis Noordeinde zo lek als een mandje is. Dat is goede journalistiek. Geelen is gewoon jaloers. Wanneer is de laatste keer dat de Volkskrant zo’n scoop had?”