Spring naar de content

Filip Dewinter: 'Wilders en wij voelen elkaar perfect aan'

Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter (47) is bijna 25 jaar actief in de Belgische politiek, al wordt hij door het gros van zijn collega’s in het parlement nog altijd behandeld ‘als een lepralijder’. Onlangs werd hij voor het eerst vanuit Nederland bedreigd. Een gesprek over het cordon sanitaire, diabolisering en – uiteraard – Geert Wilders. ‘Wie buiten de lijnen kleurt, doet niet meer mee.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Volgens een reactie op de Nederlandse website ansaar.nl moet uw hoofd afgehakt worden en bent u een kaffer die dood moet.
“Dit is de eerste keer dat ik het bedenkelijke voorrecht heb vanuit Nederland bedreigd te worden. Deze bedreigingen zijn redelijk concreet en laten niets aan de verbeelding te wensen over. Ik heb een brief aan uw minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, geschreven met de vraag of hij hier korte metten mee wil maken. Daar heb ik nog geen antwoord op gehad. Ik heb wel begrepen dat erover gesproken is met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. We wachten af.”

Bent u vaker bedreigd vanuit deze hoek?
“Jazeker, dat is mij al dikwijls overkomen. Op die Asaan-website las ik dat een man zich als een ware zelfmoordterrorist in mijn nabijheid wou opblazen. Het probleem van zo’n website is dat ze beweren dat ze die reacties niet van te voren kunnen censureren. Een gemakkelijk excuus, dat vind ik onzin. Als je dit soort uitlatingen wilt vermijden, dan vermijd je die. Maar dat is de praktijk van de islamisten. Die willen een sfeer creëren van intimidatie en angst, in de hoop ons het zwijgen op te leggen. Maar ik laat mij niet monddood maken. Ik heb wel ergere dingen meegemaakt.”

Zoals?
“Wij hebben thuis natuurlijk stenen door de ruiten gehad, en ook mijn auto is vaak gemolesteerd. U heeft dat in Nederland kunnen zien toen ik te gast was in het programma Buitenhof. Het ergste wat ik heb meegemaakt was een man die tot tweemaal toe met een shotgun in ons partijsecretariaat stond te zwaaien en riep dat hij mij wou vermoorden. Ik was toen gelukkig niet aanwezig. De tweede keer wisten ze hem in de kraag te vatten. Hij is inmiddels veroordeeld en zit nu vast in een psychiatrische inrichting.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen