Spring naar de content

Fons van Westerloo: ‘Ik ben een dweil’

Na zijn vertrek als grote baas van RTL nam hij zich voor een tijdje niets te doen. Dat was vorig jaar. Nu is hij alweer druk met het opzetten van de nieuwe omroep Wakker Nederland. 51 vrijpostige vragen aan Fons van Westerloo. ‘Ik wil echt een tent in elkaar zetten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat zit u zich op te winden?
“Moet je kijken: een interview uit de NRC met NCRV-directeur Coen Abbenhuis die zegt dat hij niet weet wat er in het contract van Caroline Tensen staat. Dat is toch krankzinnig! Als iemand in een commercieel bedrijf 300.000 euro verdient en niet weet wat er in de contracten met zijn topmedewerkers staat, staat hij dezelfde dag op straat. Echt, ik vind het bizar!”

Welkom in de wereld van de publieke omroep.
“Ik lees dit soort dingen met verbazing. Bij een commercieel bedrijf kan je er altijd uit geknikkerd worden, daar moet je je targets halen. Bij de publieken is dat natuurlijk niet zo. Aan het begin van de rit krijg je een ongelofelijke bom duiten, en die mag je netjes uitgeven. Maar ik vind dat je dat wel met zorg moet doen, en niet zonder enige kennis een hoop geld mag toucheren. Want laten we wel wezen: de directeur van een publieke omroep heeft natuurlijk een redelijk makkelijke baan in vergelijking met de bazen van de commerciëlen.”

Je moet daar anders wel zestigduizend keer vergaderen voor je iets voor elkaar krijgt.

“Dan verander je dat toch? Als omroepdirecteuren zeggen dat ze zulke zware banen hebben vanwege dat vergaderen, dan zorgen ze dat ze dat minder hoeven te doen.”

Ziehier de simpele visie van Van Westerloo.
“Ik zeg niet dat het simpel is, ik zeg alleen dat het onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Voormalig Publieke Omroep-voorzitter Harm Bruins Slot zei ooit, toen ik nog bij RTL zat: ‘Ik doe ongeveer drie maanden over een besluit waar Fons van Westerloo één minuut over doet.’ Ach, het is bij de omroep misschien wel ingewikkeld qua overlegstructuur, maar het is niet zwaar. Zwaar is als je een besluit moet nemen over 74 miljoen sportgeld.”

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.