Spring naar de content

Lijkt de PVV op de NSB?

Steeds vaker wordt de PVV in één adem genoemd met de NSB. Hoe terecht is dat? Negen vragen en antwoorden over Geert en Anton.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Waarom signaleren sommige tegenstanders van Geert Wilders – zoals Ella Vogelaar en Herman van Veen – zo graag overeenkomsten tussen de NSB en de PVV?
Meestal niet omdat ze er serieus studie van hebben gemaakt. Vaak lijkt het hen meer te doen om het schrikaanjagende effect van hun uitspraken. De letters NSB staan immers voor landverraad en worden als vanzelf geassocieerd met de Holocaust en de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.

Het is dus vooral een retorische truc, die in het verleden ook werd ingezet tegen onder anderen de Boerenpartij, Hans Janmaat, Frits Bolkestein, Pim Fortuyn en – begin jaren tachtig – de SP, toen die partij pleitte voor het verbieden van gastarbeid. Bijkomend effect: wie een politicus of een politieke partij op één lijn stelt met de NSB, suggereert tevens dat die politicus of politieke partij op dezelfde manier zou moeten worden behandeld als de NSB.

Maar hoe erg is dat? De NSB zat in de jaren dertig toch gewoon in de Tweede Kamer?
Klopt. Maar de NSB werd wel van overheidswege op allerlei manieren tegengewerkt. Zo werd het soldaten en ambtenaren in 1933 verboden om NSB-lid te zijn. Na de Duitse bezetting werd de partij door de rechter ontbonden en werden diverse NSB’ers, onder wie aanvoerder Anton Mussert, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen